Prijava na e-novice

En Shao se je rodil v Tianjinu na Kitajskem. Pri štirih letih, je začel igrati klavir, leto pozneje pa še violino. Konec najstniških let je že deloval kot skladatelj, pianist in tolkalec v mestnem orkestru. Po diplomi na osrednjem glasbenem konservatoriju v Pekingu je bil pet let drugi dirigent simfoničnega orkestra kitajske radiotelevizije. Bil je tudi stalni gost dirigent osrednjega kitajskega filharmoničnega orkestra in kitajskega nacionalnega mladinskega orkestra.

Leta 1988 se je preselil v Anglijo, kmalu zmagal na šestem mednarodnem tekmovanju dirigentov na Madžarskem in dirigiral orkestru madžarskega radia in državnemu simfoničnemu orkestru. Januarja 1990 je postal izredni dirigenta simfoničnega orkestra BBC-ja. Med letoma 1992 in 1995 je bil glavni dirigent in umetniški svetovalec ulstrskega simfoničnega orkestra, nato glavni gostujoči dirigent orkestra Euskadi v Španiji.

V sezoni 2003–2004 je maestro Shao v Macau postal glasbeni direktor in stalni dirigent tamkajšnjega simfoničnega orkestra. Zdaj je šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, stalni gost dirigent kitajskega nacionalnega simfoničnega orkestra ter glasbeni direktor in stalni dirigent kitajskega orkestra v Tajpeju.

V Veliki Britaniji je dirigiral Londonskemu simfoničnemu orkestru, Kraljevi filharmoniji, orkestru Halléja, simfoničnemu orkestru iz Bournemoutha, Škotskemu simfoničnemu orkestru ter nacionalnemu valižanskemu orkestru BBC-ja. Sodeloval je z Beograjskim filharmoničnim orkestrom, orkestrom Musikkollegium iz Winterthurja, Simfoničnemu orkestru Čajkovskega, orkestroma Slovenske in Zagrebške filharmonije in beloruskemu nacionalnemu simfoničnemu orkestru.