Prijava na e-novice
Koncert Eline Garanča odpade -
večer opernih arij je spremenjen!

Z velikim obžalovanjem sporočamo, da je priznana mezzosopranistka Elīna Garanča danes zaradi bolezni v družini odpovedala gostovanje na Ljubljana Festivalu.  Od nje smo prejeli tole sporočilo:

»Due to personal reasons, I much regret to withdraw from my professional activities until further notice. My mother has been suffering from terminal cancer and her situation has now become gravely serious. In light of this I am now by her mother’s side in Riga where I will stay for the foreseeable future.
I am very sorry for the any inconvenience this may cause and ask for your understanding in this difficult time.
«
El
īna Garanča 

»Z velikim obžalovanjem sporočam, da zaradi osebnih razlogov do nadaljnjega ne bom opravljala svojih poklicnih obveznosti. Moji mami, ki ima raka v zadnjem stadiju, se je stanje zelo poslabšalo. Zato do nadaljnjega ostajam v Rigi, kjer ji bom stala ob strani. Zelo mi je žal za morebitne nevšečnosti in vas prosim za razumevanje v tem težkem obdobju.«

Vsem obiskovalkam in obiskovalcem ter sponzorjem se iskreno opravičujemo, da v programu letošnjega poletnega festivala ne bodo mogli prisluhniti operni divi, njej pa iskreno želimo vse dobro v tem težkem trenutku. Prepričani smo, da nas bo s svojim božanskim glasom razvajala v katerem od prihodnjih poletij.

Denarja za večer opernih arij ne vračamo, saj bo izveden. Obiskovalke in obiskovalci pa lahko že kupljene vstopnice zamenjajo za vstopnice katerega od prihajajočih dogodkov na 63. Ljubljana Festivalu.

Divider

Večer opernih arij torej ostaja na programu 63. Ljubljana Festivala. V sredo, 8. 7., bo ob 20.00 v Cankarjevem domu Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija dirigiral Loris Voltolini.  V Splitu rojeni dirigent je stari znanec našega občinstva, saj so ga redno angažirali v SNG Operi in baletu Ljubljana, sodeloval je tudi s Slovensko filharmonijo. Bil je dirigent Opere HNK v Splitu ter vodja in dirigent komornega zbora HNK in komornega zbora Ivan Lukačić v Splitu; vodja dirigent Opere HNK v Zagrebu, umetniški direktor in vodja dirigent Opere HNK na Reki. Sodeloval je z Zagrebškim filharmoničnim orkestrom, Filharmonijo iz Seville, orkestrom salzburškega Mozarteuma idr. Gostoval je na različnih festivalih in v koncertnih dvoranah po svetu.

Na večeru opernih arij v Cankarjevem domu bodo kot solisti nastopili sopranistka Carmen Giannattasio, tenorist Massimo Giordano in  baritonist Simone Piazzola.

Sopranistka Carmen Giannattasio velja za izjemno interpretko bel canta, veliko uspeha je požela v interpretiranju Puccinijevih in Verdijevih oper.  Leta 2002 je v Parizu prejela prvo nagrado in nagrado občinstva na Operaliji Placida Dominga, Opera Rara,  ki je specializirana za snemanje redko izvajanih opernih del, jo je izbrala za interpretko v Rossinijevih operah Gospa z jezera in Ermione, Donizettijevih Parisina in Caterina Cornaro ter Bellinijevem Piratu.  Nastopala je v Kraljevi operni hiši v Covent Gardnu, Metropolitanski operi, La Fenice, La Scali in drugih priznanih opernih hišah.

Tenorist Massimo Giordano je cenjen zaradi svojega liričnega glasu in prefinjenega nastopa, zato ga vabijo v vse večje operne hiše in na priznane festivale po svetu. Med drugim je pod dirigentskim vodstvom Claudia Abbada nastopal v operi Falstaff v Salzburgu, Riccardo Chailly ga je vključil v Verdijev Rekviem, s katerim so nastopali po Evropi, leta 2005 je v spomin papežu Janezu Pavlu II. nastopal v Rimu pod dirigentskim vodstvom Gianluigija Gelmettija. Debitiral je tudi že v Carnegiu Hallu, Metropolitanski operi, La Scali, Dunajski državni operi (z Anno Netrebko je nastopil v operi Manon) in drugje. Leta 2013 je odprl festival Maggio Musicale Fiorentino skupaj z Zubinom Mehto.

Baritonist Simone Piazzola je svojo kariero začel že pri enajstih letih s študijem solo petja pri sopranistki Aldi Borelli Morgan. Kljub svoji mladosti – šteje jih le 30 – je že stal na največjih odrih v Berlinu, Parizu, Los Angelesu, Milanu, Münchnu, Rimu, Palermu, Firencah, Benetkah in drugje. Nastopal je na različnih koncertih v organizaciji  Fundacije Arena iz Verone,  med drugim na gala večeru s Plácidom Domingom. Avgusta leta 2013 je prejel  drugo nagrado in nagrado občinstva na Operaliji Placida Dominga v Veroni.

 

Na programu večera bodo arije iz Verdijevih oper Don Carlos, Traviata, Trubadur in Luisa Miller,  Puccinijevih La Boheme, Manon in Tosca ter Bizetove Carmen.