Prijava na e-novice
Za medije

Orkester – krajši življenjepis

Simfonični orkester RTV Slovenija je v 60ih letih ustvarjanja zapustil globoko sled v slovenskem glasbenem življenju , ki ga s svojim obstojem in delovanjem tudi pomembno sooblikuje. Temeljna dejavnost orkestra od ustanovitve dalje so arhivska in koncertna snemanja. A poleg tega orkester izvaja zanimiv, drugačen in raznovrsten koncertni program s katerim privablja širok spekter poslušalstva.

Sem sodijo tako skladbe iz svetovne glasbene zakladnice kot tudi krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev ter nenazadnje crossover koncerti, ki združujejo klasično in popularno glasbo. Simfonični orkester RTV Slovenija je član mednarodne mreže orkestrov ONE – Orchestra Network Europe.

Orkester – daljši življenjepis

Simfonični orkester RTV Slovenija je bil ustanovljen leta 1955 in je v svoji več kot polstoletni zgodovini zapustil globoko sled v slovenskem glasbenem življenju. Vodili so ga dirigenti Uroš Prevoršek (1955–1966), Samo Hubad (1966–1980), Stanislav Macura (1980–1981), Anton Nanut (1981–1998), Lior Shambadal (2000–2003) in David de Villiers (2003–2006).

S koncerti po državi in tujini si je že kmalu pridobil izjemen ugled, v letih 1984–1985 pa je dobil odlične kritike tudi v Združenih državah Amerike. Temeljna dejavnost orkestra so arhivska in koncertna snemanja. Izvaja obsežen in raznovrsten repertoar,  od baročne  do moderne simfonične glasbe, oper, oratorijev in kantat, scenske in filmske glasbe, po večini s poudarkom na ustvarjalnosti domačih skladateljev. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb dobil številna visoka priznanja. Čeprav je večino posnetkov orkestra slišati na vseh radijskih in TV-programih, sta njegova domača in mednarodna diskografija izjemno obsežni (več kot 150 zgoščenk).

Septembra 2006 je mesto šefa dirigenta prevzel odlični kitajski dirigent En Shao. Orkester je v zadnjih sezonah zbudil največ pozornosti z dirigenti in solisti, kot so Ralf Weikert, Walter Proost, Sian Edwards, Evan Christ, Marko Letonja, Nicholas Milton, Christian Mandeal, Rosen Milanov, Angela Georghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Giora Feidman, Dmitri Sitkovecki, Miša Majski, Stefan Milenković, Emanuelle Bertrand, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Marko Hatlak, Marjana Lipovšek, Ivo Pogorelić, Evelyn Glennie, Priya Mitchel, Mikhail Rudy,

 

The King’s Singers, Konstantin Bogino, Mario Brunello, Jose Carreras, Eleonore Pameijer, Radek Baborak, Ye-Eun Choi, Dejan Lazić, Ning Feng, Claude Delangle, Sergej Nakarjakov, Daniel Raiskin, Vadim Guzman in Alexei Volodin.

V zadnjem času ga je širše občinstvo spoznalo v okviru  t. i. projektov “crossover” – v povezavi  klasične glasbe z drugimi glasbenimi zvrstmi (koncert s skupino Siddharta, TerraFolk, Dan D in Tabu). Ob tem tudi redno gostuje po vsej Evropi. V zadnjih sezonah je Simfonični orkester RTV Slovenija z velikim uspehom nastopil na več koncertih  v sloviti amsterdamski dvorani Concertgebouw ter dunajskem Musikvereinu in Konzerthausu. Oktobra 2013 se je vrnil z uspešne turneje po Nemčiji, Belgiji in Nizozemskem in v oktobru 2014 v sklopu gostovanja v Nemčiji nastopil tudi v dvorani kölnske filharmonije.

Simfonični orkester RTV Slovenija je član mednarodne mreže orkestrov ONE – Orchestra Network Europe.

Osrednji del koncertne dejavnosti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija predstavljata dva abonmaja: Kromatika, devet abonmajskih koncertov v Gallusovi dvorani katerih glavni cilj je predstaviti sklop vrhunskih kulturnih dogodkov s priznanimi glasbenimi gosti, kjer je poseben poudarek tudi na predstavitvi slovenske glasbene ustvarjalnosti. Drugi abonmajski sklop pa so Mozartine, nedeljske matineje, katerih glavni fokus je glasba klasičnega obdobja.

En Shao življenjepis

En Shao se je rodil v Tianjinu na Kitajskem. Pri štirih letih, je začel igrati klavir, leto pozneje pa še violino. Konec najstniških let je že deloval kot skladatelj, pianist in tolkalec v mestnem orkestru. Po diplomi na osrednjem glasbenem konservatoriju v Pekingu je bil pet let drugi dirigent simfoničnega orkestra kitajske radiotelevizije. Bil je tudi stalni gost dirigent osrednjega kitajskega filharmoničnega orkestra in kitajskega nacionalnega mladinskega orkestra.

Leta 1988 se je preselil v Anglijo, kmalu zmagal na šestem mednarodnem tekmovanju dirigentov na Madžarskem in dirigiral orkestru madžarskega radia in državnemu simfoničnemu orkestru. Januarja 1990 je postal izredni dirigenta simfoničnega orkestra BBC-ja. Med letoma 1992 in 1995 je bil glavni dirigent in umetniški svetovalec ulstrskega simfoničnega orkestra, nato glavni gostujoči dirigent orkestra Euskadi v Španiji.

V sezoni 2003–2004 je maestro Shao v Macau postal glasbeni direktor in stalni dirigent tamkajšnjega simfoničnega orkestra. Zdaj je šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, stalni gost dirigent kitajskega nacionalnega simfoničnega orkestra ter glasbeni direktor in stalni dirigent kitajskega orkestra v Tajpeju.

V Veliki Britaniji je dirigiral Londonskemu simfoničnemu orkestru, Kraljevi filharmoniji, orkestru Halléja, simfoničnemu orkestru iz Bournemoutha, Škotskemu simfoničnemu orkestru ter nacionalnemu valižanskemu orkestru BBC-ja. Sodeloval je z Beograjskim filharmoničnim orkestrom, orkestrom Musikkollegium iz Winterthurja, Simfoničnemu orkestru Čajkovskega, orkestroma Slovenske in Zagrebške filharmonije in beloruskemu nacionalnemu simfoničnemu orkestru.

Kontaktni podatki:

RTV Slovenija
OE Glasbena produkcija
Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

T 01 475 24 69
E simfoniki@rtvslo.si

www.simfoniki.si

 

 

Logotipi v ZIP (PNG)

Fotografije En shao (PNG)

Fotografije sors (PNG):
1, 2, 3, 4, 5