Prijava na e-novice

Orkester, zavezan odličnosti

Simfonični orkester RTV Slovenija že krepko vstopa v sedmo desetletje svojega delovanja in vsa leta od ustanovitve ga krasita glasbena odličnost in vrhunska poustvarjalnost. Njegova temeljna dejavnost so studijska in koncertna snemanja za nacionalni glasbeni arhiv, ki je na voljo radijskim in televizijskim programom.

Začetki Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so neposredno povezani z nastankom radijske in pozneje televizijske hiše, združenih v Zavod RTV Slovenija. Radijski medij je od ustanovitve leta 1928 naprej zaposloval stalne zasedbe glasbenikov, ki so ustvarjali glasbeni program. Njihovo število se je počasi povečevalo in leta 1946 je Orkester Radia Ljubljana štel 65 članov. Delovati je prenehal leta 1947, ko je bila ustanovljena Slovenska filharmonija, člani orkestra pa so zamenjali delodajalca in prešli k Filharmoniji. Zaradi programskih potreb po svoji glasbeni produkciji si je Radio prizadeval za vnovično ustanovitev orkestra. Prvi šef dirigent na novo postavljenega orkestra je bil Uroš Prevoršek, za njim pa so na tem položaju delovali Samo Hubad, Stanislav Macura, Anton Nanut, Lior Shambadal, David de Villiers in En Shao.

Svojo umetniško pot z orkestrom na mestu šefa dirigenta je prevzel odlični bolgarsko-ameriški dirigent Rossen Milanov. V zadnjem desetletju je orkester največ pozornosti strokovne javnosti zbudil z odmevnimi projekti, pri katerih so poleg njega sodelovali priznani dirigenti in solisti, med njimi Marko Letonja, Daniel Raiskin, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Mischa Maisky, Stefan Milenković, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Ivo Pogorelić, Sarah Chang, Ning Feng in drugi.

Uspehi in predvsem izjemna kakovost orkestra niso ostali neopaženi niti pri nekaterih velikanih popularne klasične glasbe, tenoristih Joséju Carrerasu, Placidu Domingu in Andrei Bocelliju ter duu 2Cellos, ki so si za spremljevalni orkester na koncertih v Sloveniji in bližnjih državah izbrali prav Simfonični orkester RTV Slovenija.

Orkester izvaja zanimiv in pester koncertni program, s katerim privablja raznovrstno občinstvo. Njegov repertoar sestavljajo skladbe svetovne glasbene zakladnice vseh umetnostnih obdobij, antologije in krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev, v tretjem tisočletju pa je velik krog poslušalcev pridobil še s koncerti orkestrirane popularne glasbe, ki jo po večini izvaja skupaj z najopaznejšimi ustvarjalci domače zabavne glasbe. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejel številna visoka priznanja. Domača in mednarodna diskografija orkestra sta izjemno obsežni.

Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah.

Simfonični orkester RTV Slovenija je bil od 2007 – 2019 član mednarodne mreže orkestrov ONE – Orchestra Network for Europe, ki jo je sofinanciral program EU Ustvarjalna Evropa.

Novembra 2019 se je orkester kot prvi slovenski profesionalni simfonični orkester sploh, z velikim uspehom predstavil na turneji v Latinski Ameriki. Pod taktirko Raoula Grüneisa in s slovitim violončelistom mišo Majskim so koncertirali v veličastnih koncertnih dvoranah v Lini, Buenos Airesu in Sao Paulu.

 

Maja Kojc

 

Seznam članov orkestra

Divider

The RTV Slovenia Symphony Orchestra has been steadily entering its seventh decade, and has been acclaimed for its musical excellence and superb performance since its inception. The Orchestra’s main activity are studio and concert recordings for the National Music Archive, available to radio and television programs.

Over the last decade, the orchestra has attracted considerable attention of the professional public through collaboration with renowned conductors and soloists, including Marko Letonja, Daniel Raiskin, Roberto González Monjas, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Mischa Maisky, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Dejan Lazic, Ning Feng, Stefan Milenkovich  and others, as well as with high-profile concerts in prestigious concert halls in Europe and South  America. After a period of 12 years with En Shao in the 2019/2020 season, Rossen Milanov, the excellent Bulgarian-American conductor, took over as Chief Conductor.