Prijava na e-novice

Simfonični orkester RTV Slovenija, ustanovljen leta 1955, je v šestdesetih letih ustvarjanja zapustil pomembno sled v slovenskem glasbenem življenju. Glede na obseg in raznovrstnost izvedenih glasbenih del mu pripada prvo mesto med vsemi slovenskimi glasbenimi ansambli. Od ustanovitve naprej so njegova temeljna dejavnost studijska in koncertna snemanja za nacionalni glasbeni arhiv, ki je na voljo radijskim in televizijskim programom.

Orkester izvaja zanimiv in pester koncertni program, s katerim privablja raznovrstno občinstvo. Njegov repertoar sestavljajo skladbesvetovne glasbene zakladnice vseh umetnostnih obdobij, antologije in krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev, v tretjem tisočletju pa je širok krog poslušalcev pridobil še s koncerti orkestrirane popularne glasbe, ki jo po večini izvaja skupaj z najopaznejšimi ustvarjalci in poustvarjalci domače zabavne glasbe. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejel številna visoka priznanja. Domača in mednarodna diskografija orkestra sta izjemno obsežni. Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah.

Korenine Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so neposredno povezane z nastankom radijske in pozneje televizijske hiše, združenih v Zavod RTV Slovenija. Radijski medij je od ustanovitve leta 1928 naprej zaposloval stalne zasedbe glasbenikov, ki so ustvarjali glasbeni program. Njihovo število je postopno rastlo in leta 1946 je Orkester Radia Ljubljana štel 65 članov. Delovati je prenehal leta 1947, ko je bila ustanovljena Slovenska filharmonija, člani orkestra pa so zamenjali delodajalca in prešli k Filharmoniji. Zaradi programskih potreb po svoji lastni glasbeni produkciji si je Radio prizadeval orkester znova ustanoviti. Prvi šef dirigent na novo postavljenega orkestra je bil Uroš Prevoršek (v letih od 1955 do 1966), za njim pa so na tem položaju delovali: Samo Hubad (1966–1980), Stanislav Macura (1980–1981), Anton Nanut (1981–1998), Lior Shambadal (2000–2003) in David de Villiers (2003–2006).

Sedanji šef dirigent orkestra je odlični kitajski dirigent En Shao, ki je to mesto prevzel septembra leta 2006. V zadnjem desetletju je orkester največ pozornosti strokovne javnosti zbudil z odmevnimi projekti, pri katerih so poleg njega sodelovali priznani dirigenti in solisti, med njimi Christian Mandeal, Rossen Milanov, Marko Letonja, Joe Hisaishi, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Miša Majski, Stefan Milenković, Emanuelle Bertrand, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Marjana Lipovšek, Ivo Pogorelić, Evelyn Glennie, Mikhail Rudy, The King‘s Singers, Konstantin Bogino, Mario Brunello, José Carreras, Radek Baborak, Sarah Chang, Dejan Lazić, Ning Feng, Claude Delangle, Sergej Nakarjakov, Daniel Raiskin, Vadim Gluzman in drugi.

Simfonični orkester RTV Slovenija redno gostuje v evropskih prestolnicah glasbene kulture, v zadnjih sezonah večkrat z velikim uspehom v sloviti amsterdamski dvorani Concertgebouw, v dunajskem Musikvereinu in Konzerthausu, v dvorani Kölnske filharmonije, na turnejah in posameznih priložnostnih koncertih v državah Evropske unije. Simfonični orkester RTV Slovenija je član mednarodne mreže orkestrov ONE® – Orchestra Network for Europe.

Seznam članov orkestra