Prijava na e-novice
Rossen Milanov

Dragi prijatelji RTV Slovenija in ljubitelji glasbe,

izjemno sem vesel, da bom postal del družine Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, orkestra,  s katerim se čutim glasbeno in duhovno tesno povezanega. Ob sodelovanjih v preteklih sezonah sem vedno občudoval profesionalnost glasbenikov, njihovo predanost odličnosti, njihovo energijo in navdih.

Resnično sem ponosen, da bom kot novi šef dirigent, skupaj s sodelavci iz administracije in z velikodušno podporo vodstva RTV Slovenija, začrtoval umetniško pot orkestra.

Naša prihajajoča sezona Kromatike po pričakovanju prinaša čudovito zbirko glasbenih doživetij, s katerimi želimo obeležiti in proslaviti nekatere pomembne teme in jubileje. Upamo, da vas bodo razveselili spremljevalni dogodki k običajni koncertni obliki, s katerimi vam želimo orkester približati, in s tem obogatiti vašo glasbeno izkušnjo. Nekatere koncerte bomo uvedli s Preludiji  v obliki predstavitev glasbenih strokovnjakov ali pogovorov z izvajalci, zaključili pa s Postludiji, na katerih se vam bodo s komorno glasbo predstavili člani našega orkestra.

Glavni fokus letošnje sezone bo cikel treh koncertnih večerov, ki smo ga poimenovali po Beethovnu.  Z njimi želimo počastiti pomembnost tega velikega skladatelja in njegov idejni doprinos k našemu pojmovanju in komuniciranju skozi glasbo. Kot navdih  iz družbenega omrežja, bomo pod naslovom »Beethoven v 250#« predstavili nova dela ali improvizacije sodobnih skladateljev in izvajalcev, ki bodo skozi 250 not podali svoj komentar na Beethovnovo glasbo.

Naše poslanstvo je tudi predstavljanje glasbe mladih in uveljavljenih slovenskih skladateljev. Veselimo se, da bomo v novi sezone izvedli glasbo Uroša Kreka, Larise Vrhunc in Urške Pompe.

Naši gostujoči dirigenti Roberto González-Monjas, Mihail Agafita, Johannes Kalitzke, Catherine Larsen-Maguire in Daniel Raiskin bodo prinesli vsak svoj unikaten pogled in predstavitev izjemne vsestranskosti našega orkestra skozi širok izbor glasbe od baroka do glasbe 21. stoletja.

Navdušeni smo tudi, da vam bomo lahko predstavili svetovno znane soliste kot tudi naše izvrstne člane v vlogi solistov. Naj jih naštejem: pianisti Dejan Lazić, Yeol Eum Son in Per Rundberg, violinisti Stefan Milenković, Kana Matsui in Stefan Jackiw, violončelisti Maja Bogdanović, Igor Mitrović in Daniel Müller-Schott ter virtuoznega čembalista Jeana Rondeauja.

Upam, da boste ob listanju naše knjižice začutili našo umetniško željo, v novo sezono vnesti osvežujoč dih, raznolikost in svetovljanski duh. Vabim vas, da se povežete z nami osebno ali preko naših socialnih omrežij. Pripravljamo namreč veliko novih in zanimivih dogodkov, ki se ne bodo odvijali le v Cankarjevem domu temveč tudi v našem domicilnem Studiu 26 Radia Slovenija, znotraj programov RTV Slovenija in izobraževalnih programov za naše mlado, bodoče občinstvo.

Želimo biti Vaš orkester, odražati duh sodobne Slovenije in vam biti vir navdiha.

 

Vaš v glasbi,

Rossen Milanov