Prijava na e-novice
4Saxess
9. 6.
četrtek
junij
17.30
Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Kvartet saksofonov 4Saxess ima za seboj uspešno koncertno turnejo po ZDA, pa tudi številne nastope na priznanih festivalih po Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji in Franciji. Člani kvarteta (Oskar Laznik, Lev Pupis, Primož Fleischman in Dejan Prešiček) so zasloveli z interpretacijami repertoarja, ki sega od Mozarta in Debussyja do sodobne klasične glasbe, jazza in etna.

Že pred uspešno uprizoritvijo opere Peter Grimes (1945) je Benjamin Britten priredil za koncertno izvajanje nekatere njene dele: Štiri medigre o morju in Passacaglio. Slikovita pripovednost izhaja iz mojstrske orkestracije, s katero je naslikal Zarjo, Nedeljsko jutro, Mesečino in Nevihto.

Philip Glass ni naklonjen temu, da ga označujejo za minimalističnega skladatelja. Če že, se raje opredeli za “ustvarjalca glasbe z repetitivnimi strukturami”. Odmik od prepoznavne repetitivnosti pa lahko opazimo v njegovem Koncertu za kvartet saksofonov (1995), ki ga je napisal po naročilu nemškega Rascher Saxophone Quarteta.

Petruška je balet iz “ruske faze” in dobe razcveta skladateljske kariere Igorja Stravinskega. Pri krstni izvedbi v Parizu leta 1911 je v naslovni vlogi nastopil znameniti baletnik Vaslav Nižinski, produkcija pa je bila ena izmed slavnejših v opusu Ruskega baleta pod vodstvom legendarnega koreografa Sergeja Djagileva.

En Shao dirigent

Kvartet saksofonov 4Saxess


Britten Štiri medigre o morju

Glass Koncert za kvartet saksofonov

Stravinski Petruška (1947)