Prijava na e-novice
ARANJUEZ
4. abo. koncert Kromatike 17/18
5. 12.
torek
december
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Britanska fagotistka Catherine Larsen-Maguire se od leta 2012 posveča dirigiranju. Prav posebej se je uveljavila kot interpretka sodobne glasbe. Sodelovala je z orkestri, kot so Berlinski in Londonski filharmoniki, ter z dirigenti, kot sta Claudio Abbado in Simon Rattle. Tokrat bo globino svojega razumevanja glasbe in sposobnost vodenja simfoničnega orkestra razkazala z Ravelovo Norčkovo jutranjo pesmijo iz suite Zrcala, ki je izvirno nastala za klavir solo in je bila pozneje orkestrirana, ter s prikupno grotesknimi Simfoničnimi plesi, zadnjim delom Rahmaninova.

 

Tema priljubljenima deloma se pridružuje še ena uspešnica, ki sodi med najbolj znana dela španske klasične glasbe – koncert, za katerega je Joaquín Rodrigo našel navdih v vrtovih palače kralja Filipa Drugega v Aranjuezu. Concierto de Aranjuez očara s temperamentnim prvim stavkom, posebno čustveno globino pa skriva njegov melanholični drugi stavek, v katerem kitarist lahko razkaže tako lepoto tona kot tudi

sposobnost intimne glasbene komunikacije. Te kakovosti brez dvoma ima mladi slovenski kitarist Mak Grgić. Po študiju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju je dokončal doktorski študij na Univerzi v Los Angelesu. Zdaj deluje kot predavatelj na Thorntonski glasbeni šoli Univerze v Južni Kaliforniji. Uveljavil se je kot izjemen koncertant in pedagog.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Catherine Larsen-Maguire dirigentka

Mak Grgić kitara


RAVEL  Norčkova jutranja pesem iz suite Zrcala

RODRIGO  Aranjueški koncert

RAHMANINOV  Simfonični plesi