Prijava na e-novice
BLIŠČ BROADWAYA IN HOLLYWOODA
Radijsko-spletni video koncert na Prvem
13. 3.
sobota
marec
20.00
Radio Slovenija, Studio 26

Glasbeno uredništvo Prvega programa Radia Slovenija v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Studiu 26 pripravlja spomladanski radijski koncert klasičnih broadwayskih in hollywoodskih skladb.

Karizmatični italijanski trobentač Marco Pierobon je v svoji dosedanji karieri nanizal številna sodelovanja s priznanimi orkestri in dirigenti (milanska La Scala, Angleški in Dunajski komorni orkester, simfonični orkestri iz Chicaga, Bolzana, San Rema …). Od leta 2014 aktivno deluje tudi kot dirigent. V svojih glasbenih raziskovanjih združuje klasično razgledanost in iskrivi pogled v prihodnost, saj se loteva tako zgodovinskih kot sodobnih del, resni glasbi pa postavlja ob bok izbrane vrhunce svetovne popularne glasbe.

S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je Pierobon kot trobentač in dirigent prvič sodeloval leta 2019 v abonmaju Mozartine, tokrat pa se je pri sestavljanju programa poglobil v raznolike svetove z broadwayskih odrov in iz hollywoodskih filmov. Potep po neskončnih prostranstvih vesolja in postanke v zgodbah znanih filmskih junakov, ki so jih z glasbo naslikali John Williams, Ennio Morricone, Danny Elfman, Harold Arlen, Alan Silvestri in drugi, bo zaokrožil poklon velikanu ameriške popularne in klasične glasbe Georgu Gershwinu z izborom biserov iz njegovega opusa. Marco Pierobon je program prilagodil izrednim razmeram in aranžmaje skladb napisal tako, da jih bo mogoče izvesti v prilagojenih okoliščinah z upoštevanjem varnostnih zdravstvenih ukrepov, kar pa ne bo okrnilo glasbenega doživetja poslušalcev in gledalcev. Člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija se bodo lahko ponovno izkazali v obvladovanju raznolikega repertoarja, s katerim želijo v teh za glasbenike še posebno negotovih časih v naš vsakdanjik vnesti optimizem in veselje do spoznavanja neskončnih svetov, ki nam jih v domišljiji naslika glasba.

Sobotni glasbeni večer boste lahko spremljali 13. marca ob 20.00 v neposrednem prenosu na valovih Prvega programa, pa tudi v videoprenosu na portalu RTV 4D, na spletni strani Prvega ter na Facebook straneh Prvega in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Program radijskega koncerta je nastal v sodelovanju z glasbenim uredništvom Prvega programa Radia Slovenija, povezovala ga bo glasbena urednica Teja Klobčar.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Marco Pierobon vodstvo in solo trobenta