Prijava na e-novice
ČARNI UROK
7. abo. koncert Kromatike 17/18
26. 4.
četrtek
april
18.00
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Katalonski dirigent Francesc Prat posebno pozornost namenja operni literaturi 20. in 21. stoletja, zato je reden gost številnih evropskih festivalov sodobne glasbe, njegova dela pa izvajajo v Švici, Nemčiji, Avstriji in Italiji. Zato ne preseneča, da je na spored poleg klasične Haydnove simfonije uvrstil kar dve deli iz 20. stoletja: baletno suito enega izmed najpomembnejših španskih skladateljev prve polovice 20. stoletja, iz katere sta najbolj znana Obredni ples ognja in Ples groze, ter Koncert za ksilofon in godala Borisa Papandopula.

Opus tega hrvaškega skladatelja in dirigenta poleg kakovosti in izvirnosti zaznamuje tudi izjemna številnost skladb – v njem najdemo približno 30 orkestrskih del, 15 koncertov, številna komorna in zborovska dela ter lepo število glasbeno-odrskih in sakralnih del, pa tudi filmsko glasbo. Slogovno se raztezajo od neoklasicizma do dodekafonije, včasih pa vsebujejo tudi prvine džeza in folklorne glasbe.

Kot solistka v Papandopulovem koncertu se bo predstavila izvrstna slovenska tolkalka Petra Vidmar. Deluje kot predavateljica na Akademiji za glasbo v Ljubljani in solistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, pa tudi organizatorka dogodkov, na katerih glasbo združuje z drugimi umetnostmi.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Francesc Prat dirigent

Petra Vidmar ksilofon


HAYDN  Simfonija št. 104, Londonska

PAPANDOPULO  Koncert za ksilofon in godala

DE FALLA  Ljubezen čarovnica, baletna suita