Prijava na e-novice
ČUDEŽNI MANDARIN
5. abonmajski koncert
9. 2.
četrtek
februar
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

V Berlinu živeči sin Nemca in Japonke, britanski pianist Freddy Kempf (1977) je že v otroških letih zaslovel kot virtuoz. Nizu razprodanih koncertov in televizijskih prenosov v Rusiji so sledili uspehi po vsej Evropi, Amerikah, Aziji in Avstraliji. Leta 2001 so ga izbrali za najboljšega mladega britanskega klasičnega izvajalca v sklopu Classical BRIT Awards. Predstavil se nam bo s 1. klavirskim koncertom Čajkovskega.

Matthew Coorey (1973) je avstralski dirigent, ki se je po začetnih uspehih v domovini leta 2003 preselil v Veliko Britanijo. Tam deluje kot rezidenčni dirigent Kraljevega filharmoničnega orkestra v Liverpoolu. Poleg standardne orkestrske literature njegov repertoar bogatijo tudi izleti v barok (Rameau) in sodobnost (Ligeti, Kurtág), pri tem pa rad v istem koncertnem sporedu išče vsebinske povezave med deli iz oddaljenih slogovnih obdobij.

Koncert se bo začel v nenavadno ležernem in mističnem ozračju, z Debussyjevim Preludijem k Favnovemu popoldnevu. V drugi polovici bo koncert ponudil slikovite in poetične trenutke, od Ravelove miniature Dolina zvonov v Graingerjevi orkestraciji do Bártokove baletne suite Čudežni mandarin.

Matthew Coorey dirigent

Freddy Kempf klavir

Simfonični orkester RTV Slovenija


DEBUSSY Preludij k Favnovemu popoldnevu

ČAJKOVSKI Koncert za klavir in orkester št. 1

RAVEL/ GRAINGER Dolina zvonov

BÁRTOK Čudežni mandarin, suita