Prijava na e-novice
ECCO
evropski skladatelji se predstavijo
29. 9.
četrtek
september
17.30
Slovenska filharmonija

Evropsko združenje skladateljev in tekstopiscev ECSA ( European Composers and Songwriters Alliance), z nazivom ECCO ( European Contemporary Composers Orchestra) počasti posebno uveljavljene glasbene sestave. V lanskem letu so bili to BBC Singers, letos pa sta to Big band in Simfonični orkester RTV Slovenija.

Vabljeni na koncerta z izbranimi sodobnimi deli, pod vodstvom dveh vrhunskih dirigentov:

Sreda, 28.9., Katedrala, Kino Šiška

Big band RTV Slovenija

dirigent: Sigi Feigl

 

Četrtek, 29.9., dvorana Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji

Simfonični orkester RTV Slovenija

dirigentka: Jessica Cottis

 

ECSA (European Composer and Songwriter Alliance) predstavlja preko 30,000 skladateljev in piscev besedil iz 24 evropskih držav. Združuje in zastopa interese 45 nacionalnih skladateljskih združenj s področja umetniške in klasične glasbe, popularne glasbe in glasbe za film in medije.

Glavni cilj združenja ECSA je zaščita in promocija pravic glasbenih avtorjev na nacionalni ravni, v evropskem in v širšem mednarodnem prostoru z vsemi pravnimi sredstvi. ECSA se zavzema za pravične pogoje nagrajevanja dela glasbenih ustvarjalcev in za izboljšanje njihovega socialnega in ekonomskega položaja v evropskem prostoru.

Prva iniciativa za oblikovanje ECSA je bila podana leta 2006 na Dunaju v času festivala Mozartjahr. Ustanovni sestanek je bil organiziran 7. marca 2007 Madridu z namenom, da ECSA postane osrednje telo za zastopanje interesov vseh glasbenih ustvarjalcev v Evropi.

ECCO (European Contemporary Composers Orchestra) je projekt in »znamka«, namenjen promociji sodobne umetniške glasbe. Deluje kot mreža delujočih ansamblov, orkestrov in mladih profesionalcev, spodbuja ustvarjalni dialog med skladatelji in izvajalci ter ponuja priložnost mladim pri razvijanju njihovih sposobnosti pri izvajanju sodobne glasbe na mednarodni ravni. Prvi koncert ECCO je omogočilo prav Društvo slovenskih skladateljev s koncertom svojega Komornega orkestra solistov (KOS), ki je pod »znamko« ECCO leta 2011 nastopil v dunajskem Museumsquartier. Kasneje so kot ECCO nasopili še Silesian Philharmonie, ansambel Strum und Klang in BBC Singers, zdaj pa se jim pridružujejo še Big Band in Simfoniki RTV Slovenija.

Ob tej priložnosti bosta Big Band RTV Slovenija in Simfonični orkester RTV Slovenija izvedla dela, izbrana na mednarodnem natečaju, med njimi dela treh slovenskih avtorjev: Janija Goloba, Matjaža Mikuletiča in Klemna Smoleja.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Jessica Cottis dirigentka


Izbrane novitete evropskih skladateljev