Prijava na e-novice
En Shao in zvoki pipe
19. 11.
četrtek
november
18.30
Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija En Shao prihaja iz Kitajske, deluje pa tudi kot glavni gostujoči dirigent Kitajskega narodnega simfoničnega orkestra in glasbeni ravnatelj Kitajskega orkestra iz Tajpeja. Tokrat se je odločil za prav poseben spored, na katerega je uvrstil dela svojih rojakov.

Zhenmin Xu (1942) je vrhunec ustvarjalnosti posvetil orkestrskim delom. Za eno izmed njih, simfonično pesnitev Nočni privez ob Javorovem mostu (A Night Mooring Near Maple Bridge), je leta 1993 prejel prvo nagrado na tekmovanju enostavčnih orkestrskih skladb.

Zugjang Wu (1927), ki se je šolal v Pekingu in Moskvi, se je zgledoval po klasičnih zahodnjaških in ruskih skladateljih, to izročilo pa je obogatil s prvinami kitajske ljudske glasbe. Primer takega sožitja dveh glasbenih tradicij je tudi njegov Koncert za pipo “Junaški sestri stepe” (Prairie Hero Little Sisters), ki je na Zahodu postal prava uspešnica po dveh izvedbah v ZDA leta 1979. Pipa je brenkalo oziroma kitajska različica lutnje. Nanjo bo igrala mednarodno uveljavljena virtuozinja Hongyan Zhang.

Xia Guan se bo predstavil s Simfonijo št. 2 z naslovom “Upanje” (The Hope), ki velja za eno njegovih najbolj prepoznavnih del.

En Shao dirigent

Hongyan Zhang pipa


Zenmin Xu Simfonična pesnitev Nočni privez ob Javorovem mostu

Zugjang Wu Koncert za pipo in orkester Junaški sestri stepe

Xia Guan Simfonija št. 2 (Upanje)