Prijava na e-novice
GADJIEV
6. abo. koncert Kromatike 17/18
22. 3.
četrtek
marec
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Mlada litovska dirigentka Giedrė Šlekytė je ljubljansko občinstvo očarala že v preteklih sezonah Kromatike, vrača pa se s pestrim sporedom in izjemnima mladima slovenskima glasbenikoma – skladateljico Petro Strahovnik in pianistom Alexandrom Gadjievom.

Petra Strahovnik je po študiju pri Urošu Rojku na Akademiji za glasbo v Ljubljani nadaljevala raziskovanje sodobne kompozicije pod mentorstvom Martijna Paddinga in Petra Adriaansza na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Njen opus sestavljajo dela od solističnih prek komornih do orkestralnih, od akustike do elektronike, izvajajo pa jih na številnih festivalih sodobne glasbe. S svojim deli raziskuje zvok, prostor, dojemanje in koncepte umetnosti ter tako hodi po samosvoji ustvarjalni poti. Repertoar Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo obogatila z novim delom, ki ga ustvarja ravno za to priložnost.

Alexandra Gadjieva sta na pot v klasično glasbo pospremila starša in mentorja, pianista Ingrid Silič in Sijavuš Gadjiev. Izjemno nadarjenost je pokazal že kot otrok, na koncertnem odru je pred orkestrom prvič stal pri devetih letih. Kot solist je nastopil v Sloveniji, Italiji in Avstriji. Tokrat bo svojo virtuoznost razkazal s Tretjim klavirskim koncertom Prokofjeva.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Giedrė Šlekytė dirigent

Alexander Gadjiev klavir


STRAHOVNIK  Prana *noviteta

PROKOFJEV  Koncert za klavir in orkester št. 3

BRAHMS  Simfonija št. 2