Prijava na e-novice
GORDAN NIKOLIĆ
9. abonmajski koncert
6. 6.
torek
junij
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Srbski violinist Gordan Nikolić (1968) je koncertni mojster Londonskega simfoničnega orkestra, predavatelj na Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu in umetniški vodja Nizozemskega komornega orkestra. Z enakim žarom se posveča tako baročni kot tudi sodobni glasbi, zato ne preseneča, da je sodeloval s skladatelji, kot sta Lutosławski in Kurtág. Igra na Guarnerijevo violino, nastopal je pa tudi na violini Lorenza Storionija iz leta 1794.

Milena Lipovšek (1976) je prva flavtistka orkestra, s katerim bo poleg Nikolića nastopila kot solistka v Bachovem 5. Brandenburškem koncertu. Dejavna je tudi kot psihoterapevtka. Kot tretji član concertina (skupine solistov) se jim bo pridružil čembalist Luca Ferrini.

Nikolića bomo slišali tudi v vlogi solista in vodje ansambla v Koncertu za violino in pihalni orkester Kurta Weilla, katerega zasedba poleg pihal obsega številna tolkala in kontrabase kot edina godala. V zvoku godalnega kvarteta pa bomo uživali v Beethovnovi Veliki fugi, enostavčni mojstrovini, ki zaradi neoporečne umetniške kakovosti in ker jo le redko izvajajo na koncertnem odru, pomeni pravo poslastico.

Gordan Nikolić vodstvo in violina

Milena Lipovšek flavta

Luca Ferrini čembalo

Simfonični orkester RTV Slovenija

 


BACH Brandenburški koncert št. 5

BEETHOVEN Velika fuga

WEILL Koncert za violino in pihalni orkester