Prijava na e-novice
Izziv tradiciji
10. 3.
četrtek
marec
18.30
Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Mladi glasbeniki nadaljujejo stare tradicije, hkrati pa jim vdihujejo novo življenjsko moč in izžarevajo duha časa. Tokrat bomo spoznali obetavno litovsko dirigentko Giedrė Šlekytė (1989), ki je študirala na univerzah v Gradcu, Leipzigu in Zürichu, marca letos pa je prejela tudi nominacijo za nagrado Festivala mladih dirigentov v Salzburgu.

Drugi mladi glasbenik, ki se nam bo tokrat predstavil, je avstrijski violinist Benjamin Ziervogel (1983). Njega sicer že poznamo – od leta 2004 namreč deluje kot koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Od leta 2013 je tudi gostujoči koncertni mojster Kitajskega narodnega simfoničnega orkestra. Nekdanji študent Igorja Ozima in Isaaca Sterna igra na violino Domenica Montagnane iz leta 1727, ki mu jo je posodila Avstrijska narodna banka. Slišali ga bomo v Sibeliusovem koncertu v d-molu.

Schubertovo uverturo k igri Rosamunda danes pogosto slišimo na koncertnih odrih kljub neuspehu krstne izvedbe. Odlikujeta jo spevnost melodij in živahen utrip – Schubert se je najbrž zgledoval po podobnih Rossinijevih delih.

Simfonija št. 2 Aleksandra Skrjabina je med občinstvom manj znano delo, a nič manj pomembno od skladateljevih poznejših simfoničnih del. Vasilij Safonov, dirigent Newyorške filharmonije v letih od 1903 do 1919, je nekoč na vaji zamahnil s partituro Skrjabinove 2. simfonije ter dejal orkestru: “Gospodje, tole je nova Biblija!”

Giedrė Šlekytė dirigentka

Benjamin Ziervogel violina


Schubert Rosamunda

Sibelius Koncert za violino

Skrjabin Simfonija št. 2