Prijava na e-novice
KARIZNA in RUSI
13. 4.
četrtek
april
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Ruski glasbeniki že dobri dve stoletji odločilno vplivajo na razvojne tokove klasične glasbe po vsem svetu. “Ruska šola” je ohlapen pojem, ki povezuje tako tehnične kot slogovne prijeme; tudi značilno karizmo in čustveno globino, ki prežemata glasbo številnih ruskih ustvarjalcev in poustvarjalcev.

Mojster slikarske uporabe barv orkestrskega zvoka, romantik Rimski-Korsakov, je danes najbolj znan po simfonični pesnitvi Šeherezada, ki poslušalca popelje v geografsko oddaljene, a vsem bližnje kraje, kjer so doma pravljice.

Šostakovič, čigar življenje in delo pogosto doživljamo kot tesnobno in tragično vpeto med strogost sovjetskega režima in umetnikove intimne potrebe po izražanju, je simfonični glasbi 20. stoletja dal enega izmed najpomembnejših prispevkov. Tokrat pa namesto ene izmed njegovih kar petnajstih simfonij predstavljamo Slavnostno uverturo in Koncert za violončelo št. 1.

V njem se bo kot solist predstavil Ivan Karizna (1992), beloruski virtuoz in prejemnik številnih nagrad, ki že od otroških let navdušuje občinstvo od Rusije do Francije, Nizozemske, Velike Britanije in Združenih držav. Skupaj s Simfoniki RTV bo nastopil pod vodstvom našim poslušalcem že dobro znanega dirigenta Georgea Pehlivaniana, ameriškega dirigenta libanonskega rodu, ki živi med Los Angelesom, Parizom in Ljubljano.

George Pehlivanian dirigent

Ivan Karizna violončelo

Simfonični orkester RTV Slovenija

 


ŠOSTAKOVIČ Slavnostna uvertura

ŠOSTAKOVIČ Koncert za violončelo in orkester št. 1

RIMSKI-KORSAKOV Šeherezada