Prijava na e-novice
KROMATIKA 1
Stefan Jackiw
12. 9.
četrtek
september
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

V novo sezono Kromatike Simfonični orkester RTV Slovenija vstopa z eno od ‘klasik’ slovenske simfonične literature, Simfonietto Uroša Kreka. Uroš Krek je ena izmed najbolj nepogrešljivih osebnosti slovenske glasbe druge polovice prejšnjega stoletja. Dejaven je bil kot skladatelj, urednik na Radiu Ljubljana, predavatelj na ljubljanski Akademiji za glasbo, član SAZU, častni član Slovenske filharmonije, Simfonietta iz leta 1951 pa mu je prinesla eno izmed sicer treh Prešernovih nagrad.

V novo sezono vstopamo tudi z izvrstnim bolgarskim dirigentom Rossenom Milanovom (1965), ki ste ga lahko spoznali že v preteklih sezonah, letos pa smo sodelovanje z njim okrepili po odhodu našega dolgoletnega šefa dirigenta En Shaa. Pri Violinskem koncertu Stravinskega se bo našemu orkestru pod taktirko Milanova pridružil ameriški violinski virtuoz Stefan Jackiw (1985), ki je nadarjenost pokazal že zelo mlad – na koncertnem odru je prvič nastopil komaj dvanajstleten. Danes koncertira po Združenih državah, Veliki Britaniji in na Japonskem.

V nadaljevanju bo na vrsti ena izmed priljubljenih mojstrovin dunajskega ‘kralja valčka’, koncert pa bo sklenila slikovita koncertna suita, povzeta po operi Kavalir z rožo enega najpomembnejših nemških skladateljev pozne romantike, Richarda Straussa.

 

Simfonični orkester RTV Slovenija

Rossen Milanov dirigent

Stefan Jackiw violina


KREK Simfonietta

STRAVINSKI Koncert za violino in orkester

STRAUß ml. Vrtnice z juga

STRAUSS Kavalir z rožo, suita