Prijava na e-novice
KROMATIKA 1
16. 9.
četrtek
september
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Letošnjo koncertno sezono bomo začeli s privlačnim sporedom, ki prinaša priljubljeni deli – virtuozni Mendelssohnov Violinski koncert ter slikovito suito Šeherezada Rimskega – Korsakova, ki je po skladateljevih skromnih besedah ‘niz nepovezanih posameznih slik in prizorov iz Tisoč in ene noči’. Deli sta vedno dobrodošli, ker vsebujeta vse, kar definira klasično uspešnico: razkošno moč in barvitost orkestrskega zvoka, velikopotezno vsebinsko in oblikovno zasnovo, izobilje nepozabnih melodičnih motivov in slikovitost orkestracije, dostopno pripovednost romantičnega glasbenega jezika … Za orkester, dirigenta in solista pomenita krepak izziv in hkrati omogočata veliko umetniške svobode pri interpretaciji, poslušalca pa z lahkoto navdušita tako z virtuoznostjo instrumentalne tehnike kot s pestro barvitostjo orkestrskega zvena. Še pred tem pa bo zvenela skladba Marjana Šijanca, ki se v svojem opusu sicer po večini posveča elektroakustični in minimalistični glasbi, ustvarja pa tudi multimedijske projekte. Praznik vetra iz leta 2005 je namenil simfoničnemu orkestru, zato z veseljem na svoj spored uvrščamo tudi to delo enega izmed slovenskih ustvarjalcev našega časa.

Kot solist v Mendelssohnovem koncertu se bo predstavil član našega orkestra, od leta 2004 tudi koncertni mojster Benjamin Ziervogel. Avstrijski glasbenik je izkušnje nabiral pri številnih uglednih violinistih, med katerimi sta tudi Igor Ozim in Isaac Stern. Nastopa s številnimi uglednimi evropskimi orkestri in komornimi zasedbami, muzicira pa na violini goslarja Dominicusa Montagnane iz leta 1727, izjemnem glasbilu, ki mu ga je velikodušno posodila Avstrijska nacionalna banka.

Simfonični orkester RTV Slovenija bo igral pod vodstvom svojega šefa dirigenta Rossena Milanova, svetovno znanega glasbenika, ki z enakim veseljem vključuje tako klasični kot sodobni repertoar.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Rossen Milanov, dirigent

Benjamin Ziervogel, violina


Šijanec: Praznik vetra za simfonični orkester

Mendelssohn Bartholdy: Koncert za violino in orkester v e-molu

Rimski-Korsakov: Šeherezada, simfonična suita