Prijava na e-novice
KROMATIKA 2 - sezona 18/19
25. 10.
četrtek
oktober
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Bolgarski dirigent Rossen Milanov je umetniški vodja simfoničnih orkestrov iz Princetona, Columbusa in Asturije. Z našim orkestrom je uspešno nastopil večkrat, nazadnje decembra 2016, v prihodnji sezoni pa bomo sodelovanje okrepili s kar tremi koncerti. Milanov sicer vodi orkestre, kot so BBC -jev simfonični orkester, Orkester Romanske Švice, latvijski in madžarski nacionalni simfonični orkester ter številni severnoameriški in vzhodnoazijski orkestri.

Za naš prvi skupni nastop v tej sezoni je pripravil italijansko obarvan spored. Na začetku bo zvenel triptih – slikarsko navdihnjena suita – poznega romantika Ottorina Respighija, ki ga sicer najbolj poznamo po simfoničnih pesnitvah Rimski vodnjaki in Rimske pinije. Spored bo zaokrožilo mladostno delo Richarda Straussa, nastalo pod vtisi potovanja po Italiji leta 1886.

Basovska glasbila, kot je kontrabas, le redko slišimo v solistični vlogi. V Koncertu Giovannija Bottesinija, ki je slovel kot ‘Paganini kontrabasa’, se bo z virtuoznostjo in muzikalnostjo izkazal izvrstni slovenski kontrabasist Iztok Hrastnik. Po študiju na ljubljanski Akademiji za glasbo se je izpopolnjeval v Avstriji, Italiji in Kanadi. Igral je v Mladinskem orkestru Gustava Mahlerja in Svetovnem orkestru glasbene mladine, bil je tudi solo kontrabasist našega orkestra, leta 2011 pa je postal član orkestra Dunajske filharmonije.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Rossen Milanov, dirigent

Iztok Hrastnik, kontrabas


RESPIGHI Botticellijevski triptih

BOTTESINI Koncert za kontrabas št. 2

STRAUSS Iz Italije