Prijava na e-novice
KROMATIKA 2
Dejan Lazić
3. 10.
četrtek
oktober
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Simfoniki RTV Slovenija radi posegamo po delih znamenitih evropskih skladateljev, enako radi predstavljamo tudi dela slovenskih ustvarjalcev, to pa je pomemben del našega poslanstva. Tokrat bomo predstavili skladbo Med prsti podobe, k snovanju katere je skladateljico in predavateljico na Oddelku za muzikologijo ljubljanske Filozofske fakultete Lariso Vrhunc navdihnila poezija Andreja Medveda.

Močan, a prijeten slogovni kontrast strukturalistični skladbi našega časa bo predstavil Chopinov Klavirski koncert št. 1, eden biserov romantike in Chopinovega zgodnjega opusa. V vlogi solista se bo predstavil svetovno znani hrvaški, v Amsterdamu živeči pianist Dejan Lazić (1977). Odraščal in študiral je v Salzburgu, danes pa nastopa z večino uglednejših evropskih in ameriških orkestrov, dejaven je tudi kot komorni glasbenik in prav posebej cenjen kot skladatelj.

Spored bomo sklenili z zadnjo izmed štirih Brahmsovih simfonij, znano predvsem po zadnjem stavku – mogočni passacaglii, v kateri se še najbolj pokaže vpliv Brahmsovega velikega vzornika, Bacha. Brahmsova Četrta simfonija je izziv, ki ga bomo pogumno sprejeli pod vodstvom Rossena Milanova ter razkazali svojo odličnost in strast do muziciranja.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Rossen Milanov dirigent

Dejan Lazić klavir


VRHUNC Med prsti zven podobe II

CHOPIN Koncert za klavir in orkester št. 1

BRAHMS Simfonija št. 4