Prijava na e-novice
KROMATIKA 2
3. 10.
torek
oktober
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Po sporedu, posvečenem jubileju programa Ars in sestavljenem iz del slovenskih skladateljev, vnovič odkrivamo lepote nekaterih izmed najbolj priljubljenih del evropske orkestralne glasbe iz njene zlate dobe − dobe romantike.

Življenje in delo Petra Iljiča Čajkovskega je v veliki meri oblikovalo trinajst let (1877−1890) trajajoče prijateljstvo s premožno posestnico in dobrotnico Nadeždo von Meck. Ta je skladatelja ne le prijateljsko podpirala, temveč tudi preživljala, kar je Čajkovskemu omogočalo popolno posvečanje glasbi. Čajkovski je leta 1878 ustvaril nekatera izmed svojih najizvirnejših in še danes cenjenih del: opero Jevgenij Onjegin, Četrto simfonijo in svoj edini Violinski koncert, ki še danes predstavlja priljubljeno stalnico violinskega repertoarja. Njegov solistični part bo tokrat interpretiral mladi avstralski virtuoz kitajskih korenin, leta 2007 rojeni Christian Li. Komaj desetleten je postal najmlajši zmagovalec v zgodovini mednarodnega tekmovanja mladih violinistov Yehudina Menuhina. Prav tako je postal tudi najmlajši glasbenik, ki je kdaj podpisal pogodbo z založbo Decca Classics, ko je leta 2020 dvanajstleten pri isti založbi izdal svoj prvi singl. Christian Li študira na Avstralski narodni akademiji za glasbo v Melbournu.

Deveta simfonija je zadnja dokončana simfonija v opusu Gustava Mahlerja, velikega simfonika in dirigenta pozne romantike. Ustvaril jo je dve leti pred koncem življenja, kmalu po hčerkini smrti in po začetku svoje fatalne bolezni, v času, ko ga je čedalje bolj prevzemala misel o minljivosti. Nekateri Mahlerjevo Deveto simfonijo interpretirajo kot skladateljevo zavestno slovo od življenja, čeprav je v zadnjih dveh letih svojega življenja pokazal izjemno ustvarjalnost in požel številne uspehe. V vsakem primeru gre za eno najbolj večplastnih, barvno in vsebinsko bogatih del v simfonični literaturi, s katero še danes orkestri in dirigenti radi razkažejo svoje izvajalske sposobnosti. Skozi izzive koncerta Čajkovskega in velike Mahlerjeve simfonije bo naš orkester vodil bolgarski oboist in dirigent, že peto sezono naš šef dirigent, izvrstni Rossen Milanov.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Rossen Milanov, dirigent

Christian Li, violina


ČAJKOVSKI: Koncert za violino

MAHLER: Simfonija št. 9