Prijava na e-novice
ODPOVEDANO!
KROMATIKA 2
22. 10.
četrtek
oktober
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

KONCERT VSLED POSLABŠANJA EPIDEMIOLOŠKEGA STANJA ODPADE ZARADI ZAPRTJA CANKARJEVEGA DOMA.

Zgodnje jesenske dni bomo tokrat obarvali z glasbo, ki obuja podobe narave – od prizorov zelenih in razcvetenih pašnikov, do širnega in vedno nemirnega morja. Oprli smo se na dela francoskih skladateljev 19. in 20. stoletja, kajti ravno francoska glasbena tradicija je skozi stoletja bila morda najbolj nagnjena slikovitosti in ‘prevajanju’ prizorov narave v jezik glasbe.

Najprej vam bomo postregli z izborom plesnih stavkov iz odrskih del velikega mojstra francoske baročne opere in baleta Jeana Baptista Lullyja. Sledila bo idilična Pastoralna suita romantika in občudovalca impresionističnih slikarjev Alexisa Emmanuela Chabrierja. Po premoru pa se bomo podali v odkrivanje sveta impresionističnega slikarja zvočnih krajin Clauda Debussyja. Iz njegovega pestrega, s prizori iz narave in vsakdanjega življenja močno navdihnjenega opusa smo tokrat izbrali priredbe njegovih klavirskih preludijev ter priljubljene ‘simfonične skice’, združene v triptih z naslovom Morje.

Da bi razkazala bogastvo barvnih odtenkov, ki ga ima naš orkester, bo dirigentsko palico kot čopič vihtela britanska, v Berlinu delujoča dirigentka in nekdanja fagotistka berlinske Komične opere Catherine Larsen-Maguire (1971).

Simfonični orkester RTV Slovenija

Catherine Larsen-Maguire, dirigentka


Lully, prir.  Mottl: Baletna suita

Chabrier: Pastoralna suita

Debussy, prir. Matthews: Trije preludiji

Debussy: Morje