Prijava na e-novice
KROMATIKA 3 - sezona 18/19
15. 11.
četrtek
november
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Francoski dirigent in skladatelj Fabrice Bollon je zaslovel z interpretacijami manj znanih del francoskih skladateljev 19. stoletja, kot so Jules Massenet, Gabriel Fauré, Albert Roussel in Joseph Ryelandt. Študiral je pri Michaelu Gielnu in Nikolausu Harnoncourtu na salzburškem Mozarteumu. Bil je šef dirigent Flamskega simfoničnega orkestra, sodeloval je z opernimi hišami v Tel Avivu, Krakovu, Luzernu, Amsterdamu in Berlinu, vodil pa je tudi ugledne orkestre, kot so Berlinski radijski simfoniki in Luksemburški filharmoniki. Zdaj deluje kot umetniški vodja gledališča v Freiburgu.

Kot skladatelja ga bomo spoznali prek dela Your Voice Out of the Lamb (Tvoj glas iz Jagnjeta), v katerem zvok orkestra prepleta in bogati z zvočnostjo različnih kljunastih flavt. Tem bo zven vdihnila danska flavtistka Michala Petri, ki nastopa z orkestri, kot so Londonski filharmoniki, Angleški komorni orkester in Academy of St. Martin in the Fields. Poleg standardnega baročnega repertoarja za kljunasto flavto izvaja predvsem dela sodobnih skladateljev – krstno jih je izvedla več kot sto petdeset. Sloves virtuozinje bo potrdila tudi z Vivaldijevim Koncertom.

V spored, zasnovan na močnih slogovnih kontrastih, nas bo vpeljalo značilno repetitivno delo najpogosteje izvajanega živečega skladatelja našega časa – estonskega minimalista Arva Pärta. Orkester bo vso svojo barvitost in moč razkazal v enem najbolj priljubljenih Bartókovih del, Koncertu, v katerem je v vlogi solista – kar ves orkester!

Simfonični orkester RTV Slovenija

Fabrice Bollon, dirigent

Michala Petri, kljunaste flavte


PÄRT Fratres

VIVALDI Koncert za kljunasto flavto

BOLLON Your Voice Out of the Lamb, za kljunaste flavte in orkester

BARTÓK Koncert za orkester