Prijava na e-novice
KROMATIKA 3
18. 11.
četrtek
november
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Marco Pierobon je italijanski trobentač in dirigent svetovnega slovesa. Sodeloval je s slovitimi orkestri, kot so Angleški in Dunajski komorni orkester, Filharmoniki gledališča La Scala, Orkester Akademije sv. Cecilije, Chicaški simfoniki, nastopa pa pod vodstvom uglednih dirigentov, med katerimi je tudi Zubin Mehta. Ob klasičnem repertoarju Pierobon izvaja džez, poleg tega pa je krstno izvedel ravno njemu posvečene skladbe Giancarla Aquilantija, Angela Sormanija, Giuseppa Bonafineja in Micheleja Manganija. Leta 2014 je kot dirigent debitiral s Simfoničnim orkestrom iz San Rema in Haydnovimi simfoniki iz Bolzana. Pierobon se lahko pohvali z bogato diskografijo in mentorstvom na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih. Dejaven je tudi kot aranžer in avtor izvirnih projektov.

Enega takšnih projektov je zasnoval tudi za letošnjo Kromatiko, z obema orkestroma RTV Slovenija v mislih. »Rad bi se poigral z izmenjavanjem dveh Hrestačev – prvotne, izvirne baletne suite Čajkovskega ter suite za solo trobento in big band Duka Ellingtona. Poleg tega se želim pokloniti tudi po mojem mnenju najboljši rokenrol zasedbi vseh časov, skupini Led Zeppelin, in sicer s klasičnimi orkestrskimi priredbami nekaterih izmed njenih uspešnic.«

Čaka nas doživetje, v katerem bo klasična glasba združena z džezom in rokom. Pustimo se zapeljati glasbi nekaterih izmed najbolj navdihnjenih ustvarjalcev 19. in 20. stoletja, skozi katero se bomo lahko prepričali, da kakovostna glasba presega meje žanrov in z lahkoto nagovori najširši krog poslušalcev.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Big band RTV Slovenija

Marco Pierobon, dirigent in solo trobenta


Čajkovski in Ellington, prir. Pierobon: Dva Hrestača za trobento, simfonični orkester in big band

Plant in Page, prir. Pierobon: Klasični hommage Led Zeppelinu za trobento, orkester in bobne