Prijava na e-novice
ODPOVEDANO!
KROMATIKA 3
19. 11.
četrtek
november
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

KONCERT ODPADE!

*********************************

Zven francoskega roga, plemenit, svetal, vzbuja občudovanje podobno kot kovinsko glasbilo samo. Koncertna skladba Roberta Schumanna kar štirim hornistom omogoča razkazati vso svojo tehnično in umetniško zrelost. Tokrat jo bodo razkazali štirje nadarjeni mladi glasbeniki, Sebastijan Buda, Blaž Ogrič, Gašper Okorn in Petar Kšenek, ki so s svojim nedavnim prihodom na koncertne odre dali slutiti, da bomo njihova imena še velikokrat zasledili na koncertnih sporedih.

Spored sicer začenjamo z delom enega najpomembnejših slovenskih skladateljev prejšnjega stoletja Primoža Ramovša. Znan je bil kot mojster velikih simfoničnih oblik in spreten improvizator na orglah, kar lahko prepoznamo tudi v njegovem delu Musiques funebres iz leta 1986. V drugem delu večera bomo prisluhnili mogočni Četrti simfoniji Antona Brucknerja, prav tako velikega simfonika in orgelskega virtuoza. Bruckner ji je nadel naslov Romantična, kajti z njenimi štirimi stavki je s svojo prepoznavno mojstrsko orkestracijo, obarval glasbene slike srednjeveškega življenja, gradov, prizorov lova in bitk ter plemenite ljubezni med vitezi in damami, ki so jih v obdobju romantike tako radi idealizirali in upodabljali tako v glasbi kot tudi v slikarstvu, poeziji …

Skozi izvedbo obeh zahtevnih del bo naš orkester vodil mednarodno uveljavljeni nemški dirigent Raoul Grüneis, ki od leta 2010 deluje kot umetniški vodja Carigrajske državne opere, pred tem pa je vodil Filharmonike in Opero v Regensburgu, sodeloval pa tudi z gledališči v Freiburgu, Mannheimu in Darmstadtu.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Raoul Grüneis, dirigent

Kvartet rogov FourCor: Sebastijan Buda, Blaž Ogrič, Gašper Okorn, Petar Kšenek


RamovšPogrebna glasba za simfonični orkester

Schumann:  Koncertna skladba za štiri rogove in orkester

Bruckner: Simfonija št. 4, Romantična