Prijava na e-novice
KROMATIKA 4 - sezona 18/19
11. 12.
torek
december
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Petra Strahovnik je po študiju pri Urošu Rojku na Akademiji za glasbo v Ljubljani nadaljevala svojo pot raziskovanja odnosov zvoka do prostora in občinstva ter dojemanja glasbe pod mentorstvom Martijna Paddinga in Petra Adriaansza na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Njen opus sestavljajo dela od solističnih prek komornih do orkestralnih, od akustičnih do elektroakustičnih, izvajajo pa jih na številnih festivalih sodobne glasbe. Naš repertoar bo obogatila z novim delom, naslovljenim Prana, to v hindujski filozofiji pomeni vesoljno življenjsko energijo.

Na vrsti bo eden najbolj priljubljenih, pa tudi najzahtevnejših klavirskih koncertov – Drugi klavirski koncert Rahmaninova. Solistični part bo interpretirala Natasha Paremski, mlada ameriška pianistka ruskih korenin. Študirala je na Konservatoriju v San Franciscu, leta 2007 pa je končala študij na glasbenem kolidžu Mannes v New Yorku. Nastopa s številnimi ameriškimi orkestri, igrala je na prizoriščih, kot so Wigmorjeva dvorana v Londonu, Louvrski avditorij v Parizu, Teatro Colón v Buenos Airesu, Center uprizoritvenih umetnosti v Tokiu.

Izvrstni bolgarski dirigent Rossen Milanov, umetniški vodja simfoničnih orkestrov iz Princetona, Columbusa in Asturije, se bo predstavil tudi s Šostakovičevo Simfonijo št. 15, znano predvsem po glasbenih citatih – vsebuje namreč odlomek iz Rossinijeve uverture k operi Viljem Tell, vodilni motiv usode iz Wagnerjevega Nibelunškega prstana, pa tudi Mahlerjeve in Glinkove motive, spretno in humorno vtkane v Šostakovičevo izvirno delo.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Rossen Milanov, dirigent

Natasha Paremsky, klavir


STRAHOVNIK Prana, za veliki orkester

RAHMANINOV Koncert za klavir št. 2

ŠOSTAKOVIČ Simfonija št. 15