Prijava na e-novice
KROMATIKA 4
5. 12.
torek
december
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Tokratni koncert prinaša mojstrovine ruske romantike, ki jih bosta izvedla izvrstna slovenska glasbenika mlajše generacije.

Ruski skladatelj, dirigent in klavirski virtuoz Sergej Rahmaninov je ustvaril melanholičen, speven in izjemno ekspresiven osebni slog. V njegovem Tretjem klavirskem koncertu, ki velja za enega najbolj priljubljenih in tudi najzahtevnejših klavirskih koncertov v celotni simfonični literaturi, med drugim prepoznamo izjemno dovršenost njegove klavirske tehnike. Zato izvedba tega njegovega dela še danes zahteva prisotnost le najvirtuoznejših pianistov. Svojo tehnično podkovanost, glasbeno razgledanost in muzikalnost bo tokrat razkazal mladi slovenski pianist Tim Jančar. Potem ko je z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Tatjane Ognjanović, je končal tudi podiplomski študij na univerzi Mozarteum v Salzburgu, zdaj pa se izpopolnjuje na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Je prejemnik Škerjančeve (2013) in Prešernove (2017) nagrade ter prve nagrade in zlate plakete na TEMSIGU (2016). Tretji klavirski koncert Rahmaninova je v Gallusovi dvorani izvedel že septembra 2021 ob Orkestru Akademije za glasbo v Ljubljani, tokrat pa ga bo predstavil še z našim orkestrom pod vodstvom Davorina Morija.

Dirigent in pianist Davorin Mori je študiral na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu, salzburškem Mozarteumu, zdaj pa študira na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Ob stoti obletnici ustanovitve dunajskega Društva za zasebne koncerte Arnolda Schönberga je leta 2018 ustanovil zasedbo Camerata sinfonica Austria, s katero izvaja velika simfonična dela v priredbah za komorno zasedbo. Prav tako je član slovenske komorne skupine za sodobno glasbo Ensemble Janus Atelier pod vodstvom Matije Krečiča. Kot dirigent ali solist je nastopil med drugim s Kijevskim simfoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom KONSE, Orkestrom Slovenske filharmonije, Sinfonieto Klagenfurt in Komornim orkestrom Gleisdorf. S Simfoničnim orkestrom RTV bo tokrat predstavil tudi eno najslikovitejših del simfonične glasbe, enkratni cikel Slike z razstave Modesta Musorgskega, prvotno napisan za klavir solo, a vendar najpogosteje izvajan v orkestrski različici, mojstrovini orkestracije izpod peresa Mauricea Ravela.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Davorin Mori, dirigent

Tim Jančar, klavir


RAHMANINOV: Koncert za klavir št. 3

MUSSORGSKI/RAVEL: Slike z razstave