Prijava na e-novice
KROMATIKA 5 - sezona 18/19
5. 2.
torek
februar
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Ameriški dirigent James Tuggle najbolj slovi po izvedbah del iz nemške glasbene zakladnice poznega 19. stoletja, pa tudi oper in baletov. V letih od 1974 do 1976 je dirigiral v Operi v San Diegu, leta 1982 je debitiral v Nemški operi v Berlinu, 1984 je postal umetniški vodja Stuttgartskega baleta, v dunajski Državni operi je v letih od 1993 do 1997 deloval kot glavni dirigent. Sodeloval je tudi z newyorško Metropolitansko opero, Pariško opero, Züriškim baletom … Tokrat bo posegel po bolj koncertnem repertoarju.

Na začetku bomo slišali delo Prebujenje Demetrija Žebreta, slovenskega skladatelja in dirigenta, ki je skladal po večini pred drugo svetovno vojno, po vojni pa je deloval predvsem kot direktor ljubljanske in mariborske Opere.

Šostakovič je Prvi violinski koncert napisal leta 1948, v času najostrejše sovjetske cenzure. Violinski virtuoz David Ojstrah, ki mu je koncert posvečen, je o njem izjavil, da je kot ‚tehtna shakespearjevska vloga‘. Zato ne preseneča, da so s krstno izvedbo počakali do leta 1955, ko je ozračje v Sovjetski zvezi postalo nekoliko bolj naklonjeno svobodnemu umetniškemu izražanju. Solistični part bo tokrat izvedel Robert Lakatoš. Bil je najmlajši študent violine na akademiji v rojstnem Novem Sadu, kjer danes deluje kot predavatelj, študij je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Zürichu ter pri Julianu Rachlinu na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost.

Koncert bo sklenila izvedba Sedme simfonije, na katero je bil Beethoven posebno ponosen, še danes pa je priljubljena najbolj zaradi drugega stavka – temačnega Allegretta, ki so ga morali že ob krstni izvedbi ponoviti kot dodatek.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

James Tuggle, dirigent

Robert Lakatoš, violina


ŽEBRE Prebujenje, za simfonični orkester

ŠOSTAKOVIČ Koncert za violino št. 1

BEETHOVEN Simfonija št. 7