Prijava na e-novice
KROMATIKA 5
20. 2.
četrtek
februar
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Nemški skladatelj in dirigent Johannes Kalitzke (1959) je študiral klavir, dirigiranje, kompozicijo in elektronsko glasbo na Visoki šoli za glasbo v rojstnem Kölnu ter se izpopolnjeval na znanem pariškem glasbenem inštitutu IRCAM, kjer je bil med njegovimi mentorji tudi Vinko Globokar. Kot skladatelj se po večini posveča operi, ustvarjal je po naročilu Münchenskega bienala in dunajskega gledališča Theater an der Wien. Soustanovil in vodil je ansambel MusikFabrik, kot dirigent gostuje pri Münchenskih filharmonikih in BBC-jevih simfonikih ter pri uglednih zasedbah, ki se posvečajo sodobni glasbi, kot so Klangforum Wien, Collegium Novum Zürich, Ensemble Modern. Od leta 2015 deluje kot profesor dirigiranja na salzburškem Mozarteumu.

Z veseljem smo mu zaupali vodenje nekoliko sodobneje zasnovanega sporeda: začenjamo ga z zadnjo izmed trinajstih Lisztovih simfoničnih pesnitev, glasbeno obliko, ki jo je ta veliki glasbeni inovator 19. stoletja vpeljal in razvil v eno najpomembnejših glasbenih oblik romantike.

V nadaljevanju bomo predstavili novo delo slovenske skladateljice Nine Šenk, ki bo malo pred izvedbo v Ljubljani, krstno izvedena v Münchnu.

Spored bomo končali s programsko simfonijo nemškega neoklasičnega skladatelja Paula Hindemitha. Glasbeno gradivo iz simfonije Slikar Mathis je Hindemith uporabil tudi v sočasno nastali operi z enakim naslovom, katere protagonist je nemški renesančni slikar Matthias Grünewald.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Johannes Kalitzke dirigent


LISZT Od zibelke do groba

ŠENK Koncert za orkester

HINDEMITH Slikar Mathis