Prijava na e-novice
KROMATIKA 5
22. 2.
četrtek
februar
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Ugledni kitajski, mednarodno uveljavljeni glasbenik Lio Kuokman je od leta 2020 dejaven kot umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala v Macau ter rezidenčni dirigent orkestra Hongkonške filharmonije. Študiral je na Hongkonški akademiji za uprizoritvene umetnosti, na šoli Julliard, inštitutu za glasbo Curtis ter konservatoriju Nove Anglije. Kuokman se nam je prvič predstavil v pretekli sezoni, in sicer v dvojni vlogi dirigenta in pianista – z izvedbo Gershwinove Rapsodije v modrem in Coplandove Tretje simfonije. V letošnji sezoni se vrača v vlogi dirigenta, ki bo naš orkester vodil skozi zahteven, a očarljiv program.

V prvem delu koncerta bosta zveneli deli Franza Liszta. Najprej bo zvenel njegov Drugi klavirski koncert, v katerem bo kot solist nastopil eden najbolj cenjenih interpretov Lisztove klavirske glasbe na svetu, ciprsko-francoski pianist Cyprien Katsaris. Poleg tega, da je prvi posnel celotne Lisztove transkripcije vseh devetih Beethovnovih simfonij, ga z Lisztom povezuje tudi zanimiva tradicija: bil je študent Monique de la Brucholliere, študentke Emila von Sauerja, ki pa je sam bil Lisztov študent. Na to bo naš orkester pod Kuokmanovo taktirko izvedel tudi priljubljeno orkestrsko Madžarsko fantazijo – Lisztovo priredbo lastne skladbe za klavir solo Madžarske rapsodije št. 14.

 

Sledi suita, nastala na podlagi opere Kavalir z rožo velikega nemškega mojstra pozne romantike in ekspresionizma Richarda Straussa. Ta je dovolil priredbo svojega dela, potem ko je poželo izjemne uspehe in doseglo priljubljenost po izvedbah v Dresdnu, Milanu in Rimu ter se uveljavilo kot stalnica repertoarja večine evropskih opernih hiš. Nekoliko nasprotno zgodbo pa je doživelo delo La valse Mauricea Ravela, ki je to svojo mojstrovino sprva zasnoval kot podlago za balet. Tega je naročil Sergej Djagiljev, intendant slovitega v Parizu delujočega Ruskega baleta. Djagiljev je, ko je slišal Ravelovo novo delo, izjavil, da »to ni balet, to je portret baleta«. Tako La valse ni doživela izvedbe na baletnem odru, temveč se je uveljavila na koncertnem odru kot eno najslikovitejših in najbolj priljubljenih Ravelovih skladb

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Lio Kuokman, dirigent

Cyprien Katsaris, klavir


LISZT: Koncert za klavir št. 2

LISZT: Fantazija o madžarskih ljudskih melodijah

STRAUSS: Kavalir z rožo

RAVEL: La Valse