Prijava na e-novice
KROMATIKA 6
14. 3.
četrtek
marec
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Lahko bi rekli, da je šesti koncert letošnjega cikla Kromatika v znaku del slovanskih skladateljev, vključno z enim od slovenskih ustvarjalcev, ki je pustil globoko znamenje na naši glasbeni krajini. Novomeščana Marjana Kozino danes poznamo predvsem kot ustvarjalca velikih del za simfonični orkester. Po šolanju v Novem mestu, Ljubljani, Pragi in na Dunaju ga je življenjska pot peljala tudi v Maribor, Beograd, po drugi svetovni vojni, v kateri se je bojeval kot partizan. Čeprav je deloval po večini v Ljubljani, ga je z rojstno Dolenjsko vezala družinska, s klavirjem opremljena zidanica na Trški gori, v kateri je pogosto našel mir in ustvarjalni navdih. Kozinova simfonična pesnitev Davnina je pravzaprav prvi stavek nikoli dokončanega simfoničnega cikla Novo mesto, s katerim se je hotel pokloniti svojemu rojstnemu kraju.

Sledi Koncert za rog ruskega skladatelja nemško-poljskih korenin Reinholda Glièra. V njegovem opusu poleg številnih klavirskih skladb najdemo tudi več izjemno zanimivih in izvirnih koncertov za violino, violončelo, harfo in celo za koloraturni sopran. Ta koncert za vokal brez besedila in orkestrsko spremljavo je prava posebnost njegovega pri nas žal premalo znanega opusa. Solistični part Glièrovega Koncerta za rog bo tokrat izvedel izvrstni srbski, v Sloveniji delujoči hornist Mihajlo Bulajić. V Ljubljano je prišel leta 2010, ko se je kot solo hornist zaposlil v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija ter postal član trobilnega kvinteta SiBrass, Trobilnega tria RTV Slovenija in pihalnega kvinteta Quintologia.

Spored bo sklenila orkestrska rapsodija Taras Bulba, ki jo je veliki češki skladatelj in glasbeni folklorist Leoš Janáček ustvaril po predlogi romana Nikolaja Gogolja. Simfonični orkester RTV Slovenija bo skozi ta slikoviti program vodil njegov šef dirigent, bolgarski mojster Rossen Milanov.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Rossen Milanov, dirigent

Mihajlo Bulajić, rog


KOZINA: Davnina

GLIÈRE: Koncert za rog

JANAČEK: Taras Bulba