Prijava na e-novice
KROMATIKA 6
10. 4.
četrtek
april
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Beethoven in Rahmaninov sta bila za številne svoje sodobnike vsaj toliko znana kot klavirska virtuoza, kot skladatelja. Beethoven je, vse dokler njegova izguba sluha ni postala prevelika ovira, svoje koncerte izvajal kot solist. Tako je občinstvo spoznalo tudi prve klavirske koncerte mladega Beethovna, ki si je z javnimi koncerti počasi utiral pot k priljubljenosti pri zahtevnih dunajskih ljubiteljih glasbe. Sergej Rahmaninov pa je že živel v času, ki je hlastal po novih virtuozih in je bil iskan interpret lastnih del, kot simfonični skladatelj pa je doživljal večje prepreke. Po neuspešni in slabo pripravljeni izvedbi Prve simfonije je kljub svojim dvomom z Drugo simfonijo leta 1908 navdušil poslušalce in zanjo prejel Glinkovo nagrado.

V goste prihajata hrvaška umetnika. Ivan Krpan je leta 2017 pri dvajsetih letih zmagal na Mednarodnem tekmovanju Ferruccia Busonija, enem najprestižnejših pianističnih tekmovanj, na katerem je v finalu občinstvo in žirijo navdušil z Beethovnovim Petim klavirskim koncertom. Dirigent Ivan Hut je sprva žel uspehe kot violist, v času vse pogostejših solističnih nastopov pa se je začel intenzivneje ukvarjati z dirigiranjem in opravil še dirigentski študij na Umetniški univerzi Codarts v Rotterdamu. Leta 2020 je postal rezidenčni dirigent Dubrovniškega simfoničnega orkestra.

Dirigentove izkušnje z godali bodo podkrepile izvedbo dela The Card Players za godalni orkester Matica Romiha, saj skladatelj v njem z virtuoznimi učinki uzvoči prizor s slike Kvartopirci baročnega slikarja Almanacha. Romihovo delo je bilo leta 2023 na 69. Mednarodni skladateljski tribuni Rostrum zmagovalno delo v kategoriji mladih skladateljev.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Ivan Hut, dirigent

Ivan Krpan, klavir


ROMIH: The Card Players

BEETHOVEN: Koncert za klavir in orkester št. 1

RAHMANINOV: Simfonija št. 2