Prijava na e-novice
KROMATIKA 7
Jean Rondeau
7. 4.
četrtek
april
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Prihod pomladi bomo napovedali s sporedom, ki obuja podobe narave od prizorov zelenih in razcvetenih pašnikov do širnega in vedno nemirnega morja. Posegli smo po delih francoskih skladateljev 19. in 20. stoletja, saj je bila ravno francoska glasbena tradicija skozi stoletja morda najbolj nagnjena slikovitosti in ‘prevajanju’ prizorov narave v glasbeni jezik.

Pastoralni suiti romantika in občudovalca impresionističnih slikarjev Chabrierja bo sledil neobaročni, s humornimi, pa tudi lirično-melanholičnimi momenti prežet Poulencov čembalski koncert.

Svet impresionističnega slikarja zvočnih krajin Debussyja pa bomo odkrivali skozi priredbe njegovih klavirskih preludijev in priljubljene ‘simfonične skice’, združene v triptih z naslovom Morje.

Da bi razkazala bogastvo barvnih odtenkov, ki ga ima naš orkester, bo dirigentsko palico kot čopič vihtela britanska, v Berlinu delujoča dirigentka in nekdanja fagotistka berlinske Komične opere Catherine Larsen-Maguire (1971). V Poulencovem koncertu pa se nam bo na odru pridružil še mladi, a že svetovno znani čembalski virtuoz Jean Rondeau (1991), ki je komaj 20-leten zmagal na tekmovanju festivala Musica Antiqua v Brugesu.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Catherine Larsen-Maguire dirigentka

Jean Rondeau čembalo


CHABRIER Pastoralna suita

POULENC Concert champetre

DEBUSSY, prir. Colin Matthews Trije preludiji

DEBUSSY Morje, tri simfonične skice za orkester