Prijava na e-novice
KROMATIKA 7
11. 4.
četrtek
april
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Za sedmi koncert letošnje Kromatike smo k sodelovanju povabili dva izvrstna madžarska glasbenika. Mladi dirigent Martin Rajna je leta 2021 prevzel mesto šefa dirigenta Filharmoničnega orkestra iz Györa, prav tako pa redno gostuje v Madžarski državni Operi, kjer je lani izvedel Verdijevega Rigoletta in Leharjevo Veselo vdovo, ter pri Madžarskem narodnem filharmoničnem orkestru. Študiral je na budimpeški Lisztovi akademiji, nato pa še na Lisztovi glasbeni univerzi v Weimarju. Leta 2021 je bil izbran v izobraževalni program Fundacije Pétra Eötvösa za sodobno glasbo, kjer so bili njegovi mentorji poleg Pétra Eötvösa tudi György Kurtág, Fabián Panisello in Magnus Lindberg.

 

Po izvedbi uverture k tragediji Coriolan Heinricha Josepha von Collina, enega najpogosteje izvajanih Beethovnovih koncertnih del, se mu bo na odru pridružil rojak Tamás Varga. Ta izvrstni glasbenik deluje hkrati kot prvi violončelist Dunajskih filharmonikov in prvi violončelist Orkestra Dunajske državne Opere. Dejaven je tudi kot komorni glasbenik in solist, del njegovega opusa pa predstavlja tudi baročna glasba, ki jo izvaja na avtentičnih glasbilih. Posnel je na primer tudi celotne Bachove suite za violončelo solo. Tokrat se bo predstavil kot solist v Prvem koncertu za violončelo Dmitrija Šostakoviča, velikega ruskega skladatelja, čigar ustvarjalnosti ni zatrl niti do njega nenaklonjeni sovjetski režim.

Po premoru se vračamo k opusu velikega Ludwiga van Beethovna. Izvedli bomo Drugo simfonijo, enega zadnjih del iz njegovega zgodnjega, mladostnega obdobja. Mladostni duh veje tudi iz dejstva, da je elegantni menuet, standardni tretji stavek simfonije, Beethoven tukaj nadomestil z energičnim scherzem.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Martin Rajna, dirigent

Tamás Varga, violončelo


BEETHOVEN: Coriolan

ŠOSTAKOVIČ: Koncert za violončelo št. 1

BEETHOVEN: Simfonija št. 2