Prijava na e-novice
KROMATIKA 8 - sezona 18/19
16. 5.
četrtek
maj
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Srbski violinist Gordan Nikolić je koncertni mojster Londonskega simfoničnega orkestra, predavatelj na Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu in umetniški vodja Nizozemskega komornega orkestra, ki mu dirigira kot prvi violinist. Študiral je v Baslu, z enakim žarom pa se posveča tako baročni kot tudi sodobni glasbi – zanimanje za sodobno glasbeno ustvarjalnost je v njem zbudilo sodelovanje s skladatelji, kot sta Witold Lutosłavski in György Kurtág. Med njegovimi glasbenimi partnerji so André Previn, Bernard Haitink, Maria João Pires, Mikhail Pletnyov in Emanuel Ax. Nikolić igra na Guarnerijevo violino, nastopal pa je tudi z violino Lorenza Storionija iz leta 1794.

Tudi pred našim orkestrom bo stal v dvojni vlogi. Kot koncertni mojster in dirigent bo vodil izvedbo Metamorfoz Richarda Straussa. Gre za zanimivo študijo za triindvajset godal – deset violin, pet viol, pet violončelov in tri kontrabase. Strauss je to veličastno delo zgradil iz drobnih motivov, ki jih je razvijal skozi gost, z energijo in čustvi prežet preplet melodij. Te oblikujejo gosto teksturo, katere temačni barvni in izrazni učinek odseva okoliščine njegovega nastanka – je eno izmed poznih Straussovih del, napisal ga je med zadnjimi meseci druge svetovne vojne.

Kot solist se bo Nikolić predstavil v Brahmsovem Koncertu – delu, po katerem posegajo le najboljši violinisti. Tudi Brahms ga je posvetil enemu izmed največjih virtuozov svojega časa – Josephu Joachimu.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Gordan Nikolić, violina


STRAUSS Metamorfoze, za 23 solo godal

BRAHMS Koncert za violino