Prijava na e-novice
ODPOVEDANO!
KROMATIKA 8
20. 5.
četrtek
maj
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

KONCERT ODPADE!

*********************************

Naš šef dirigent Rossen Milanov bo tokrat predal taktirko svojemu predhodniku, ki je Simfonični orkester RTV Slovenija vodil med letoma 2006 in 2018. En Shao je po dveh desetletjih sodelovanja vsekakor še vedno dobrodošel gost. Tokrat bo dobro poznane glasbenike vodil po brzicah dveh izjemno zahtevnih del, ki ob kakovostni izvedbi bogato nagradita tako poslušalce kot izvajalce.

V prvem delu koncerta bo zvenela priredba enostavčnega, a kljub temu obsežnega godalnega seksteta, ki ga je ob samem izteku 19. stoletja ustvaril Arnold Schönberg, skladatelj, ki si je s svojimi revolucionarnimi posegi v tradicionalno tkivo evropske klasične glasbe prislužil sloves umetnika revolucionarja in enega najvplivnejših skladateljev 20. stoletja. Navdih za nastanek dela ter tudi naslov je bila pesem Ozarjena noč Richarda Dehmela, danes pa je ta Schönbergova zgodnja stvaritev njegovo prvo pomembnejše delo.

Po premoru se nam bo na odru pridružila mlada slovenska pianistka Meta Fajdiga, ki uspešno koncertira po Sloveniji in Italiji, zmage pa je požela na mednarodnih tekmovanjih v Parizu (Rubinstein 2002, Skrjabin 2010) in Sankt Peterburgu (Yudina 2011). Študirala je na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Tatjani Ognjanović ter se izpopolnjevala v Zürichu. Tokrat se bo predstavila kot solistka v Prvem klavirskem koncertu Johannesa Brahmsa, zrelem delu takrat še mladega skladatelja, v katerem je pianistu zaupal pomembno, a izjemno zahtevno vlogo enakovrednega sogovorca mogočnega simfoničnega orkestra.

Simfonični orkester RTV Slovenija

En Shao, dirigent

Meta Fajdiga, klavir


Schönberg: Ozarjena noč

Brahms: Koncert za klavir in orkester št. 1