Prijava na e-novice
KROMATIKA 9 - sezona 18/19
4. 6.
torek
junij
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Katalonski dirigent in skladatelj Francesc Prat se posveča raznovrstnemu repertoarju s posebnim poudarkom na glasbi 20. in 21. stoletja. To ga je pripeljalo do sodelovanja z znamenitim ansamblom Phoenix iz Basla. Zdaj deluje kot dirigent v Kraljevem gledališču v Madridu ter Velikem licejskem gledališču v Barceloni.

Nadarjeni mladi violinist Nikola Pajanović je študent tretjega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani. Je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2015) in štipendist Mestne občine Ljubljana. Letos je na Temsigu dosegel zlato plaketo, se uvrstil v polfinale Mednarodnega tekmovanja violinistov Yehudija Menuhina in tudi zmagal na izboru za slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijskih mladih glasbenikov. Spoznali ga bomo kot interpreta zahtevnega, a očarljivega Violinskega koncerta Čajkovskega.

Spored se bo sicer začel z delom Vita Žuraja, enega izmed dandanes najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenih ustvarjalcev, ki si je prislužil tudi mednarodno priznanje. Po študiju na ljubljanski akademiji se je izpopolnjeval pri Lotharju Viogtländerju v Dresdnu in Wolfgangu Rihmu v Karlsruheju. Stand up je napisal za otvoritveno sezono (2017/18) nove hamburške Filharmonije na Labi, v kateri je dirigiral tudi svoj lastni portretni koncert v izvedbi zasedbe Ensemble Modern. Francoska priboljška, Debussyjevo Malo suito in Ravelovo prikupno suito za otroke Moja mati Gos, napisani prvotno za klavir štiriročno, smo prihranili za konec koncerta – in tudi sezone.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Francesc Prat, dirigent

Nikola Pajanović, violina


ŽURAJ Stand up

ČAJKOVSKI Koncert za violino

DEBUSSY Mala suita

RAVEL Moja mati Gos