Prijava na e-novice
KROMATIKA 9
6. 6.
četrtek
junij
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Simfonični orkester RTV Slovenija končuje sezono Kromatike pod taktirko mladega nemškega dirigenta Jasche von der Goltza. Dejaven je kot asistent Roberta Gonzaleza Monjasa pri Orkestru Musikkollegiuma v Winterthurju, s katerim izvaja dela Donizettija, Mascagnija, von Suppéja, Ravela in Stravinskega. Študiral je na Norveški glasbeni akademiji ter se izpopolnjeval na Visoki šoli za umetnost v Zürichu, svojih dosežkov pa ni dokazal samo na koncertnem odru, ampak jih je tudi z zmagami na tekmovanjih: osvojil je drugo mesto na mednarodnem dirigentskem tekmovanju Glasbene mladine v Bukarešti (2019) in prvo nagrado na osmem mednarodnem dirigentskem tekmovanju Jorme Panule v Vaasi (Finska, 2021). Naš orkester bo vodil skozi spored nemške romantične glasbe – od uverture k operi Oberon Carla Marie von Webra do Tretje simfonije Johannesa Brahmsa.

Tako se bomo sprehodili od zgodnjeromantičnega dela, ki ga danes najpogosteje slišimo v koncertni izvedbi (Webrova opera Oberon se ni obdržala kot stalnica na gledaliških odrih) do mojstrovine zrele romantike, s katero je Brahms utrdil svoj sloves velikega simfonika. Pravo posebnost tokratnega sporeda pa predstavlja Brahmsovo nekoliko bolj poredko izvajano delo: tako imenovani Dvojni koncert. V njem je veliki mojster orkestrske glasbe ob orkestru poudaril kar dva solista, violinista in violončelista.

Solistična parta bosta interpretirala izvrstna slovenska glasbenika. Violinist Matjaž Bogataj je študiral na Umetnostni univerzi v Gradcu ter bil nato štiri leta član frankfurtskega Opernega in muzejskega orkestra. Leta 2017 je prevzel mesto vodje drugih violin v Orkestru Bavarske državne opere. Dejaven je tudi kot komorni glasbenik, predvsem v klavirskem triu Munich ARTISTrio, v katerem igra tudi njegova sestra, violončelistka Maruša Turjak Bogataj. Študirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu, od leta 2015 pa je solo violončelistka našega orkestra.

Tomaž Gržeta

Simfonični orkester RTV Slovenija

Jascha von der Goltz, dirigent

Matjaž Bogataj, violina

Maruša Turjak Bogataj, violončelo


WEBER: Oberon

BRAHMS: Koncert za violino, violončelo in orkester

BRAHMS: Simfonija št. 3