Prijava na e-novice
Lisa Smirnova
14. 4.
četrtek
april
17.30
Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Nemški skladatelj Wolfgang Rihm (1952) je glasbeni vodja Inštituta za novo glasbo in medije na Univerzi v Karlsruheju ter rezidenčni skladatelj festivalov v Luzernu in Salzburgu. Skladbo Sotto voce je napisal leta 1999 za klavir in mali orkester. O njenem nastanku je zabeležil: “Ko me je Daniel Barenboim prosil, naj napišem skladbo za njegov program, posvečen Mozartu, sem ga takoj hotel angažirati kot solista v želji, da uporabim njegov čudoviti pianissimo, ki ga zna izvabiti iz klavirja.”

Rihmova misel prikliče duha Mozartove glasbe. Na koncertu se bo v interpretaciji Klavirskega koncerta št. 17 v G-duru, KV 453, predstavila rusko-avstrijska pianistka Lisa Smirnova, specialistka za klavirske koncerte klasicizma in zgodnje romantike, posega pa tudi po sodobni glasbi.

Cesar Franck je zaslovel šele z nekaterimi izmed svojih zadnjih del, eno izmed njih pa je tudi Simfonija v d-molu. Čeprav je edina Franckova simfonija, se je z njo zapisal med pomembne simfonike 19. stoletja.

Fabrice Bollon se je kot dirigent uveljavil z izvedbami simfoničnih, predvsem pa manj znanih opernih del 19. stoletja. Prav tako se posveča sodobni glasbeni ustvarjalnosti, ki ji daje tudi svoj lastni skladateljski prispevek.

Fabrice Bollon dirigent

Lisa Smirnova klavir


Rihm Sotto Voce

Mozart Koncert za klavir št. 17

Franck Simfonija v d-molu