Prijava na e-novice
MOZARTINA 3
radijsko-spletni video koncert na programu ARS
21. 2.
nedelja
februar
11.00
Radio Slovenija, Studio 26

Simfoniki RTV Slovenija v nedeljo vnovič vabijo v svojo družbo. Na tretji Mozartini bodo zazvenela tri dela, ki bodo predstavila glasbene sestave celotnega orkestra.

Najprej bodo zazvenele Fanfare za preprostega človeka Aarona Coplanda, ki razodevajo vse skladateljeve ideale. Delo je nastalo leta 1942 na pobudo Simfoničnega orkestra iz Cincinnatija, ki je naprosil številne druge ameriške skladatelje, naj napišejo domoljubno glasbo s fanfarami. Večina prispelih skladb je bila kaj kmalu pozabljena, Coplandove Fanfare za preprostega človeka pa so prevzele takratne poslušalce. Tri in pol minute trajajoče delo je po zvenu zelo domače in hkrati plemenito in je postalo del ameriške kulturne identitete.

Čeprav je Nino Rota veliko bolj znan kot filmski skladatelj, najdemo v njegovem opusu tudi nekaj opernih in baletnih del ter veliko orkestrskih in komornih skladb za različne zasedbe. Njegova dela se velikokrat zgledujejo po neoklasicističnih. O tem priča tudi Kvintet za flavto, oboo, violo, violončelo in harfo, ki je nastal leta 1935.

Mozartino pa bo sklenilo še nekaj odlomkov iz Suite 1821 Urbana Kodra. Glasba je nastala leta 1999 kot dodatek k scenski glasbi za predstavo 1821, v kateri so v Mestnem gledališču ljubljanskem ob 180. obletnici kongresa Svete alianse, ki ga zgodovina poimenuje Ljubljanski kongres, uprizorili dramsko besedilo o tem znamenitem zgodovinskem dogodku. Kot je znano, je kongres trajal nekaj mesecev, od januarja do sredine maja 1821, na njem skušali po Napoleonu in revolucijah vrniti Evropo v stare tirnice, udeležile pa so se ga najpomembnejše kronane glave Evrope in vsa diplomatska in politična elita tistega časa. Seveda je to dogajanje močno poseglo v vsakdanje življenje provincialnega mesteca Ljubljane, saj so se ob vsem formalnem kongresnem dogajanju do neslutenih razsežnosti razmahnili tudi raznovrstni družabni dogodki.

Koncert bodo pod vodstvom Zorana Bičanina glasbeniki izvedli v domačem studiu 26, brez občinstva, spremljali pa ga boste lahko v neposrednem prenosu na programu ARS in v spletnem videoprenosu.

Oglejte si koncert:

 Simfonični orkester RTV Slovenija

Zoran Bičanin dirigent


Copland: Fanfare for a Common Man

Rota: Kvintet za flavto, oboo, violo, violončelo in harfo

Koder: Odlomki iz suite ‘1821’