Prijava na e-novice
MOZARTINE 2024
1. koncert
7. 1.
nedelja
januar
11.00
Slovenska filharmonija

Spored prvega koncerta – vodil ga bo violinist Janez Podlesek – sestavljajo dela Wolfganga Amadeusa Mozarta in Josepha Haydna, ki sta drug pri drugem občudovala genialnost. Mozart je do Haydna čutil globoko strahospoštovanje in ga je pogosto vabil na svoje koncerte. Haydn mu je naklonjenost vračal v enaki meri, podobno navdušen je bil namreč nad mladim in nadarjenim glasbenikom.

Koncert bo uvedel Mozartov Divertimento št. 11 v D-duru KV 251, ki je preplavljen s skladateljevo značilno melodično invencijo in bogato domišljijo in ga je najverjetneje napisal za rojstni dan svoje sestre Nannerl.

V nadaljevanju se bo kot solist predstavil eden najvidnejših slovenskih rogistov, Boštjan Lipovšek, z izvedbo Haydnovega Koncerta za rog št. 2, iz katerega vejeta preprostost in jasnina.

Drugi del koncerta bo uvedla sopranistka Beti Bratina z arijo iz opere Mitridat, pontski kralj štirinajstletnega Mozarta, iz katere veje njegovi genijj: srečno izbrane melodične linije in popolna simetrija zvočne gradnje.

Istega leta, 1770, ko Mozart še ni prišel iz deških let, Haydn pa se je bližal srednjim, je slednji spisal Simfonijo št. 39 v g-molu. To je bilo obdobje, ko je Haydn živel in deloval na dvoru princa Nikolausa Esterhazyja, obdobje, ki so ga zaznamovale spletke, borba za prinčevo naklonjenost in rivalstvo z vodjem dvorne kapele. Posledično so tudi skladateljeva simfonična dela postala daljša, drznejša in bolj strastna.

***********************

Abonenti lahko svojo kodo za nakup uporabite po sledečem postopku: ko izberete in potrdite sedeže, v naslednjem koraku spodaj vpišete kodo.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Janez Podlesek, glasbeni vodja

Boštjan Lipovšek, rog

Beti Bratina, sopran


Mozart: Divertimento št. 11 v D-duru

Haydn: Koncert za rog št. 2

Mozart: ‘Lungi da te, mio bene‘ arija Sifara iz opere Mitridate re di Ponto

Haydn: Simfonija št. 39 v g-molu ‘La tempesta di mare