Prijava na e-novice
MOZARTINE 2024
2. koncert
11. 2.
nedelja
februar
11.00
Slovenska filharmonija

Spored druge Mozartine je zasnovan kot preplet skladb za pihalce, rogiste Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki se jim bo pri izvedbi pridružil tudi pianist Klemen Golner.

V prvem delu koncerta bosta zveneli deli Wolfganga Amadeusa Mozarta. Najprej bo zvenela njegova Serenada za pihala v Es-duru št. 11, ki jo je skladatelj napisal leta 1782. Spodbudo po pisanju te zvrsti je dal skladateljem avstrijski vladar Joseph, ki je ustanovil svoj lastni pihalni ansambel. Tako je nastala kompozicija za šest pihalnih instrumentov, ki jo je skladatelj pozneje razširil v pihalni oktet.

V isti tonaliteti pa je dve leti pozneje Mozart ustvaril tudi Kvintet za klavir in pihala. To je bilo obdobja skladateljevega »udobja dunajske svobodomiselnosti«. Po uspešni premieri je Mozart pisal očetu: »Sam menim, da je delo eno najboljših stvaritev, ki sem jih spisal v svojem dosedanjem življenju!«

Koncert pa bo sklenila Sinfonietta za 10 pihalcev Joachima Raffa, nemško-švicarskega skladatelja, ki je bil v času svojega življenja priznan in pogosto izvajan. Raff velja za prvega skladatelja, ki je uporabil ime Sinfonietta za večstavčno orkestralno delo, podobno simfoniji, vendar lažjega in vedrejšega značaja.

***********************

Abonenti lahko svojo kodo za nakup uporabite po sledečem postopku: ko izberete in potrdite sedeže, v naslednjem koraku spodaj vpišete kodo.

Pihalci in hornisti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija

Klemen Golner, klavir


A. Mozart: Serenada št. 11 v Es-duru

A. Mozart: Kvintet za klavir in pihala v Es-duru

J. Raff: Sinfonietta za 10 pihalcev op. 188