Prijava na e-novice
NA OBISKU PRI SIMFONIČNEM ORKESTRU
Radijsko-spletni video prenos na Programu ARS
6. 4.
torek
april
19.30
Radio Slovenija, Studio 26

Delo Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ima svoj namen predvsem v bogatitvi slovenskega glasbenega arhiva, ki ga Radio Slovenija vzdržuje vse od začetkov svojega delovanja in predstavlja zakladnico slovenske glasbene kulture. Glavna dejavnost orkestra so torej arhivska snemanja obsežnega in raznovrstnega repertoarja – od baroka do moderne simfonične glasbe, oper, oratorijev in kantat, scenske in filmske glasbe, po večini s poudarkom na ustvarjalnosti domačih skladateljev. Za najboljše poustvaritve domačih skladb je orkester prejel veliko visokih priznanj in tudi sicer opozoril nase na uglednih mednarodnih koncertnih odrih. Redno sodeluje s številnimi domačimi in tujimi dirigenti, ki prinašajo svežino in bogatijo umetniško ustvarjanje.

V sklopu oddaje Iz arhiva simfonikov, ki je na sporedu vsak torek, vas 6. aprila vabimo, da pokukate v studio 26 na eno takšnih arhivskih snemanj, seveda prilagojenim znanim razmeram. Člani orkestra bodo za potrebe Tretjega programa, programa ARS posneli krajša dela za manjše zasedbe Giovannija Gabrielija, Gaetana Donizettija, Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Samuela Barberja Henryja Purcella in Joachima Raffa. V zadnjem tednu marca jih je na izvedbo pripravljala gostujoča dirigentka Catherine Larsen Maguire, temperamentna Angležinja, ki je z orkestrom že večkrat sodelovala. Njen repertoar sega od baročne do sodobne glasbe, posebno mesto v njenem delovanju pa zavzema sodelovanje z mladimi, mladinskimi orkestri, glasbeniki in baletniki.

Arhivsko snemanje bo med prekinitvami povezoval Aleksander Golja. Več o tem, kako potekajo arhivska snemanja, in o sami realizaciji pa v oddaji Iz arhiva simfonikov RTV Slovenija v torek, 6. aprila, ob 19.30, ki jo bomo neposredno prenašali na Tretjem programu, programu Ars, glasbenike in delo radijske ekipe pa boste lahko spremljali tudi v spletnem videoprenosu ter na FB straneh ARSa, Simfoničnega orkestra in RTV Slovenija.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Catherine Larsen-Maguire dirigentka


Krajša dela za manjše zasedbe Giovannija Gabrielija, Gaetana Donizettija, Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Samuela Barberja Henryja Purcella in Joachima Raffa