Prijava na e-novice
NEW YORK – PARIZ – MOSKVA
8. abonmajski koncert
18. 5.
četrtek
maj
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Glasbeni vplivi iz klasične Evrope in Rusije ter v džezovskih in latino ritmih razplesane Amerike so se v preteklem stoletju najpogosteje srečevali na relaciji New York – Pariz – Moskva.

Gershwina je med dopustovanjem na Kubi leta 1932 povsem prevzela tamkajšnja glasba, le nekaj let prej pa je džez enako prevzel Ravela med koncertno turnejo po Združenih državah.

Njegov “džezovski” klavirski koncert nam bo predstavil češki pianist Igor Ardašev (1967), ki že dve desetletji na koncertnih turnejah po Evropi, Združenih državah in Japonskem z izvrstnimi interpretacijami popularizira dela čeških skladateljev, kot so Ježek, Janáček in Martinů. Dela Dvořaka in Smetane pa pogosto štiriročno izvaja skupaj z ženo, prav tako uveljavljeno koncertantko Renato Ardaševovo.

Izvedba Skrjabinove Pesnitve ekstaze, kot namiguje že sam naslov, postreže poslušalcu eksotično zvočno bogastvo. Zato bosta tokrat pod En Shaovo taktirko združila moči kar dva orkestra – RTV Simfoniki in Filharmonični orkester Bohuslava Martinůja iz češkega mesta Zlin.

Simfonični orkester RTV Slovenija in Filharmonični orkester Bohuslava Martinůja (Zlin – Češka)

En Shao dirigent

Igor Ardašev klavir

 


GERSHWIN Kubanska uvertura

RAVEL Koncert za klavir in orkester v G-duru

RAVEL Pavana za umrlo princeso

SKRJABIN Pesnitev ekstaze