Prijava na e-novice
PROMETEJEV OGENJ
3. abo. koncert Kromatike 2017/18
16. 11.
četrtek
november
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Od priljubljene uverture mojstra simfonične glasbe obdobja dunajske klasike do verjetno najbolj občudovane simfonije klasika simfonične glasbe 20. stoletja je preteklo več kot stoletje, vendar v Šostakovičevi mojstrovini lahko prepoznamo nadaljevanje iste tradicije, ki še od 18. stoletja teče v današnje dni, zahvaljujoč večnemu zgledu – Beethovnovim simfonijam.

Resnično mogočnih in povednih izvedb največjih mojstrovin simfoničnega repertoarja so sposobni le poklicni orkestri pod taktirko najboljših dirigentov. Kot izjemnega interpreta klasičnih orkestrskih mojstrovin ponovno vabimo ruskega dirigenta Daniela Raiskina, ki nas je že očaral v preteklih sezonah Kromatike. V njegovem repertoarju najdemo tako koncertno kot tudi operno glasbo. Deluje kot glavni dirigent Renske filharmonije v Koblenzu in Filharmoničnega orkestra Arthurja Rubinsteina v Lodžu.

Pri izvedbi Beethovnovega edinega, a za violinski repertoar izjemno pomembnega koncerta se mu bo pred našim orkestrom pridružil izjemni avstrijski violinist Benjamin Schmid. Slovi po pestrosti svojega repertoarja – ta sega od dunajskih klasikov do druge dunajske šole, hkrati pa velja za enega izmed najboljših džezovskih violinistov našega časa. Igra na eno izmed najboljših Stradivarijevih violin, iz leta 1718.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Daniel Raiskin dirigent

Benjamin Schmid violina


BEETHOVEN Prometej, uvertura

BEETHOVEN Koncert za violino in orkester v D-duru

(kadence H. Vieuxtemps)

ŠOSTAKOVIČ Simfonija št. 5