Prijava na e-novice
REKVIEM
1. abo. koncert Kromatike 2017/18
14. 9.
četrtek
september
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Zaradi višje sile bo koncert namesto En Shaa vodil Loris Voltolini.

Mitologija je nekaj skrivnostnega in hkrati nekaj vsakdanjega – obdajajo nas zgodbe, ki so pogosto nepreverljive, še pogosteje pa bi bilo nesmiselno preverjati njihovo resničnost. Že to, da se okrog nekoga ali nečesa pletejo miti, pove veliko o pomenu te osebe, dogodka, predmeta … Okrog Mozartovega poslovilnega in celo nedokončanega dela se je skozi stoletja napletlo veliko zgodb, zato je izvedba tega brezčasnega in nepreseženega dela prav posebno primerna za zaznamovanje slovesa od dveh velikanov naše glasbene polpreteklosti – s tem koncertom se spominjamo dveh ‘legend’ slovenske glasbene poustvarjalnosti – dirigentov Sama Hubada (1917–2016) in Antona Nanuta (1932–2017).

Tako kot Mozart sta tudi Hubad in Nanut že za življenja uživala izjemen ugled. Njuni življenjski zgodbi in kulturna zapuščina zdaj postajajo mit, del zgodbe, imenovane ‘zgodovina slovenske glasbe’, in svetel vzor vsem, ki nadaljujejo njuno pot ter posegajo po večnih delih zakladnice klasične glasbe, kot je tudi Mozartov Rekviem. V glasbeno dogajanje nas bodo vpeljale Bagatele Marija Kogoja, še enega velikana slovenske glasbe 20. stoletja.

Poleg izvrstnih solistov tokrat prvič predstavljamo ravno za ta projekt ustanovljeni Oratorijski zbor Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Loris Voltolini dirigent

Theresa Plut sopran

Martin Sušnik tenor

Bernarda Fink mezzosopran

Marcos Fink basbariton

Oratorijski zbor Glasbene matice (Sebastjan Vrhovnik zborovodja)


KOGOJ: Bagatele za orkester

MOZART: Rekviem