Prijava na e-novice
Elīna Garanča ODPADE -
večer opernih arij vseeno bo!
8. 7.
sreda
julij
18.00
Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Zaradi bolezni v družini je priznana mezzosopranistka Elīna Garanča odpovedala gostovanje na Ljubljana Festivalu, nastopala ne bo do nadaljnjega.

 

V sklopu Festivala Ljubljana bo že drugo leto zapored skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Ljubljani nastopila slovita mezzosopranistka Elīna Garanča, dobitnica številnih nagrad in ljubljenka najbolj prestižnih odrov sveta. Že njen lanski nastop je slovensko publiko več kot očaral in naravnost navdušil zato se nam tudi letos zagotovo obeta nepozabna operna poslastica.

Elīna Garanča je še posebej zaslovela leta 2003 z nastopom na Salzburškem festivalu. Za njen glas pravijo, da je svilen in vznemirljiv ter hkrati zrel. Rodila se je v glasbeni družini v Rigi. Študirala je na latvijski Akademiji za glasbo pri svoji materi. Leta 1999 je zmagala na pevskem tekmovanju Mirjam Helin, leta 2001 pa se je uvrstila v finale svetovnega tekmovanja BBC Cardiff Singer of the World. Profesionalno kariero je začela kot stalna umetnica v državnem gledališču Südthüringischer Staatstheater v Meiningnu, kjer je nastopala v glavnih vlogah, prav tako pa tudi kot stalna članica Frankfurtske opere.

Septembra 2005 je začela ekskluzivno snemati pri nemški založniški hiši Deutsche Grammophon. Za svoj prvi solo album Aria Cantilena, ki ga je izdala marca 2007, je požela ogromno pohval občinstva in kritikov ter prejela prestižno nagrado Echo Klassik za pevko leta 2007. Njen drugi solo album Bel Canto pa je bil prav tako sprejet z velikim navdušenjem. Od takrat se je Elīna Garanča z nastopi v vodilnih opernih hišah in s simfoničnimi orkestri po vsem svetu hitro uveljavila kot ena od največjih zvezd. S čudovitim glasom, inteligentno muzikalnostjo in očarljivimi upodobitvami na odru vedno znova pridobi naklonjenost poslušalcev in kritike. Pred kratkim je začela veliko evropsko turnejo za promocijo svojega najnovejšega albuma Romantique (zanj je ponovno prejela nagrado echo klassik), ki ga je posnela za založbo Deutsche Grammophon. Maja 2014 jo je Dunajska državna opera odlikovala s častnim nazivom komorne pevke (Kammersängerin). Kot ena izmed njegovih najmlajših prejemnic je Garanča te časti deležna zaradi predanosti operni hiši, saj je v njej od prvega nastopa leta 2003 v kar osemnajstih vlogah nastopala že več kot stoštiridesetkrat.

Pri nas bo nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, ki mu bo dirigiral prav tako priznani Karel Mark Chichon, ki je redni gost številnih vodilnih orkestrov in opernih hiš. Rodil se je leta 1971 v Londonu. Študiral je na tamkajšnji Kraljevi glasbeni akademiji in med drugim deloval kot pomočnik dirigentoma Giuseppeju Sinopoliju in Valeriju Gergijevu. V svoji bogati karieri je bil šef dirigent in umetniški direktor Latvijskega državnega simfoničnega orkestra (2009–2012) in šef dirigent Graškega simfoničnega orkestra (2006–2009). Trenutno deluje kot šef dirigent nemškega radijskega orkestra Saarbrücken Kaiserslautern. Poleg tega redno dirigira v Dunajski državni operi, Berlinski operi, Bavarski državni operi v Münchnu, opernem gledališču Teatro dell’Opera di Roma, gledališču Teatro Comunale di Bologna, španskem Teatro Real Madrid, Gran Teatre del Liceu ter orkestrom, kot so Kraljevi orkester Concertgebouw, Londonski simfonični orkester, Berlinski radijski in simfonični orkester, Dunajski simfoniki, Dunajski radijski in simfonični orkester, Angleški komorni orkester, italijanski Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Ruski državni orkester itd. Pred kratkim je debitiral z Madame Butterfly v Metropolitanski operi v New Yorku in La Bohème v milanski Scali. Za njegov prispevek h glasbi mu je njeno visočanstvo kraljica Elizabeta II. junija 2012 podelila britansko odlikovanje Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE). Kot zanimivost naj povemo, da je poročen z mezzosopranistko Elīno Garanča, s katero imata dve hčerki.

Elīna Garanča mezzosopran
Karel Mark Chichon dirigent

Simfonični orkester RTV Slovenija


Sibelius Finlandia simfonična pesnitev, op. 26

Gounod (prir. K. M. Chichon) Kesanje

Elgar Nimrod (iz Variacij Enigma)

Vavilov/ Caccini (prir. K. M. Chichon)  Ave Maria

Verdi Uvertura k operi Moč Usode


Verdi Arija Leonore iz 4. dejanja opere moč usode

Ponchielli Ples ur iz opere La Gioconda

Donizetti Arija Zayde iz 2. dejanja opere Dom Sébastien, Roi de Portugal


Mascagni  Intermezzo iz opere Cavalleria Rusticana

Mascagni Arija Saantuzze iz opere Cavalleria Rusticana

Albéniz (prir. K. M. Chichon) Granada in Castilla iz Španske suite

Bizet Arija Carmen iz 2. Dejanja opere Carmen