Prijava na e-novice
Slovenski glasbeni dnevi 2017
zaključni koncert
23. 3.
četrtek
marec
18.30
Slovenska filharmonija

Sklepni koncert izpostavlja svetovljana Lucijana Marijo Škerjanca (1900–1973), ki je pomenljivo zaznamoval in sooblikoval glasbeno življenje na Slovenskem. Bil je pianist, dirigent, glasbeni pisec, kritik, dolgoletni profesor kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo in kratek čas tudi njen rektor, šest let direktor Slovenske filharmonije, predvsem pa skladatelj izrednih kompozicijsko-tehničnih sposobnosti. Njegov glasbeni jezik je izrazito lirične narave in stilno izkazuje impresionistično barvitost. Krajše Škerjančevo eksperimentalno obdobje v svet moderne glasbe in atonalnosti, tudi z radikalnimi kompozicijskimi prijemi, kot je dvanajsttonska tehnika, je opaziti sredi 20. let 20. stoletja. Tedaj sta nastala tudi Koncert za orkester (1926) ter Koncert za violino in orkester (1927). Ta bo po devetdesetih letih od nastanka prvič zazvenel na slovenskih tleh, in sicer z vse bolj uveljavljenim violinistom Žigom Brankom. Krstno bo predstavljen tudi leta 2015 napisani Koncert za klavir in orkester Žige Staniča (1973), skladatelja, pianista, pedagoga in glasbenega producenta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Klavirski koncert, v katerem bo avtor nastopil kot solist, je enostavčno delo, polno kontrastnih odsekov in zvočnih učinkov. Klavirski part je ponekod zelo virtuozen, pretežno pa tolkalski. Občasna izredna pospešitev tempa nas opomni, da lahko vsaka dovolj hitro izvedena melodična linija postane premikajoči se zvočni cluster, zavesa zvoka nerazpoznavnih tonskih višin.

Večer štirih koncertov bo interpretativno oblikoval Simon Krečič, redni gost Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in vse bolj prepoznavni dirigent tudi v mednarodnem prostoru.

Brezplačne vstopnice za osnovnošolce, dijake, študente in člane Kluba Festivala Ljubljana (za odprtje in zaključek), ter 20% popust za upokojence in skupine nad 30 oseb ob predložitvi ustreznega dokumenta na Blagajni Križank.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Solista: Žiga Stanič, klavir in Žiga Brank, violina

Dirigent: Simon Krečič


Lucijan Marija Škerjanc: Lirična uvertura (1925-1930)

Lucijan Marija Škerjanc: Koncert za orkester (1926)

Lucijan Marija Škerjanc: Koncert za violino in orkester št. 1 (1927) – slovenska praizvedba

Alenja Pivko Kneževič: Novo delo za simfonični orkester (2017)

Žiga Stanič: Koncert za klavir in orkester (2015)