Prijava na e-novice
TITAN
5. abo. koncert Kromatike 17/18
22. 2.
četrtek
februar
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Nemški skladatelji so dali obsežen in kakovostno neprecenljiv prispevek k razvoju simfonične glasbe v obdobju romantike. Na začetku nemške romantike stoji izviren opus Felixa Mendelssohna-Bartholdyja s petimi simfonijami, na koncu pa mogočnih deset Mahlerjevih. Iz številnih Mendelssohnovih ‘potopisnih’ del (Škotska in Italijanska simfonija, uvertura Hebridi) se širi navdušenje nad oddaljenimi pokrajinami in njihovimi značaji, Mahlerjeva dela pa skoraj avtobiografsko spremljajo skladateljevo osebno zgodbo in odsevajo njegovo intimo v dotlej nepričakovanem merilu, ki se kaže v skoraj neprimerljivem bogastvu orkestrskega zvoka.

Španski dirigent Pablo Gonzalez (1976) slovi po povednosti svojih interpretacij, prefinjenem fraziranju in globokem razumevanju izbranega repertoarja. Študiral je v rojstnem Oviedu in Londonu. Dirigiral je številnim evropskim orkestrom, od leta 2008 pa je glavni dirigent Barcelonskega simfoničnega in Katalonskega narodnega orkestra.

Pri izvedbi prvega Mendelssohnovega klavirskega koncerta se bo predstavila mlada južnokorejska pianistka Yeol Eum Son (1986). Pozornost mednarodne javnosti je pritegnila z nastopom z Njujorškimi filharmoniki in Lorinom Maazelom leta 2004. Ob koncertiranju je dejavna tudi kot kolumnistka.

Simfonični orkester RTV Slovenija

Pablo Gonzalez dirigent

Yeol Eum Son klavir


MENDELSSOHN  Hebridi, uvertura

MENDELSSOHN  Koncert za klavir in orkester št. 1

MAHLER  Simfonija št. 1