Prijava na e-novice
Večer opernih arij -
s spremenjenim programom!
8. 7.
sreda
julij
18.00
Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Večer opernih arij torej, kljub odpovedi Elīne Garanča, ostaja na programu 63. Ljubljana Festivala. V sredo, 8. 7., bo ob 20.00 v Cankarjevem domu Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija dirigiral Loris Voltolini.  V Splitu rojeni dirigent je stari znanec našega občinstva, saj so ga redno angažirali v SNG Operi in baletu Ljubljana, sodeloval je tudi s Slovensko filharmonijo. Bil je dirigent Opere HNK v Splitu ter vodja in dirigent komornega zbora HNK in komornega zbora Ivan Lukačić v Splitu; vodja dirigent Opere HNK v Zagrebu, umetniški direktor in vodja dirigent Opere HNK na Reki. Sodeloval je z Zagrebškim filharmoničnim orkestrom, Filharmonijo iz Seville, orkestrom salzburškega Mozarteuma idr. Gostoval je na različnih festivalih in v koncertnih dvoranah po svetu.

Na večeru opernih arij v Cankarjevem domu bodo kot solisti nastopili sopranistka Carmen Giannattasio, tenorist Massimo Giordano in  baritonist Simone Piazzola.

Sopranistka Carmen Giannattasio velja za izjemno interpretko bel canta, veliko uspeha je požela v interpretiranju Puccinijevih in Verdijevih oper.  Leta 2002 je v Parizu prejela prvo nagrado in nagrado občinstva na Operaliji Placida Dominga, Opera Rara,  ki je specializirana za snemanje redko izvajanih opernih del, jo je izbrala za interpretko v Rossinijevih operah Gospa z jezera in Ermione, Donizettijevih Parisina in Caterina Cornaro ter Bellinijevem Piratu.  Nastopala je v Kraljevi operni hiši v Covent Gardnu, Metropolitanski operi, La Fenice, La Scali in drugih priznanih opernih hišah.

Tenorist Massimo Giordano je cenjen zaradi svojega liričnega glasu in prefinjenega nastopa, zato ga vabijo v vse večje operne hiše in na priznane festivale po svetu. Med drugim je pod dirigentskim vodstvom Claudia Abbada nastopal v operi Falstaff v Salzburgu, Riccardo Chailly ga je vključil v Verdijev Rekviem, s katerim so nastopali po Evropi, leta 2005 je v spomin papežu Janezu Pavlu II. nastopal v Rimu pod dirigentskim vodstvom Gianluigija Gelmettija. Debitiral je tudi že v Carnegiu Hallu, Metropolitanski operi, La Scali, Dunajski državni operi (z Anno Netrebko je nastopil v operi Manon) in drugje. Leta 2013 je odprl festival Maggio Musicale Fiorentino skupaj z Zubinom Mehto.

Baritonist Simone Piazzola je svojo kariero začel že pri enajstih letih s študijem solo petja pri sopranistki Aldi Borelli Morgan. Kljub svoji mladosti – šteje jih le 30 – je že stal na največjih odrih v Berlinu, Parizu, Los Angelesu, Milanu, Münchnu, Rimu, Palermu, Firencah, Benetkah in drugje. Nastopal je na različnih koncertih v organizaciji  Fundacije Arena iz Verone,  med drugim na gala večeru s Plácidom Domingom. Avgusta leta 2013 je prejel  drugo nagrado in nagrado občinstva na Operaliji Placida Dominga v Veroni.

Na programu večera bodo arije iz Verdijevih oper Don Carlos, Traviata, Trubadur in Luisa Miller,  Puccinijevih La Boheme, Manon in Tosca ter Bizetove Carmen.

Loris Voltolini dirigent

Carmen Giannattasio sopran

Massimo Giordano tenor

Simone Piazzola baritonist

 


G. Verdi: Uvertura k operi Sicilianske večernice
G. VerdiI: Arija Leonore iz 1. dejanja opere Trubadur
G. Verdi: Arija Rodriga iz 4. dejanja opere Don Carlos
G. Verdi: Preludij k operi La Traviata
G. Verdi: Arija Germonta iz 2. dejanja opere La Traviata
G. Puccinni: Arija Rodolfa iz 1. dejanja opere La Boheme
G. Puccinni: Arija Mimi iz 1. dejanja opere La Boheme
G. Puccinni: Arija Rodolfa in Mimi iz 1. dejanja opere La Boheme
G. Verdi: Uvertura k operi Moč usode
G. Puccinni: Arija Cio-Cio-San (Butterfly) iz 2. dejanja opere Madama Butterfly
G. Verdi: Arija Millerja iz 1. dejanja opere Luisa Miller
G. Bizet: Arija Don Joséja iz 2. dejanja opere Carmen
G. Puccinni: Intermezzo iz opere Manon Lescaut
G. Puccinni: Arija Maria Cavaradossija iz 3. dejanja opere Tosca
G. Verdi: Arija iz grofa Lune in Leonore iz 4. dejanja opere Trubadur